26 / 04 / 2024

Eve gelen icrada neler alınır?

 Eve gelen icrada neler alınır?

Bir kişinin borcu olduğu halde ödememesi durumunda alacaklı borçlu için İcra memurluğuna gidip icra takibi başlamasını isteyebiliyor.Peki,eve icra gelebilir mi?Eve gelen icrada neler alınır?



Eve gelen icrada neler alınır?

İcra Müdürlüğüne giden alacaklı kişi borcunun tahsil işlemi için icra takibi talebinde bulunabiliyor.İcra talebinin ardından borçluya bir tebligat gönderiliyor ve borçlunun gönderilen tebligatı dikkate almaması durumunda icra memuru eve gidebiliyor.


Gönderilen tebligatta borçlunun ödeme emrinin almasından sonra belirtilen süre içinde belirtilen kuruma ödeme yapılması gerektiği,tebligata itiraz edebildiği belirtiliyor.


Borçlunun gönderilen tebligata uyması gerekiyor.Tebligata uyulmaması durumunda haciz işlemi kesinleşiyor ve alacaklı taşınmaz malların haczini isteyebiliyor.


İcra memuru haciz işlemini kendi gerçekleştirebileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabiliyor.Haciz yapılacak kişinin evde bulunmazsa gıyabında yapılıyor.


Eve gelen icrada neler alınır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz:Borçlunun ve evde birlikte yaşadığı diğer kişilerin yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli olan eşyaların haczi yapılamıyor. Bu nedenle borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığının tespitinin yapılması gerekiyor. Borçlunun evdeki kilitli yerleri açmaması, göstermemesi durumunda zor kullanılabiliyor.


İcra memurları tarafından yapılan tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları gerekli eşya olup, haczedilemiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor.


Ayrıca İcra ve İflas Kanununda yapılan düzenlemeyle lüzumlu eşya olup aynı eşyadan iki tane varsa haczedilebiliyor.Örneğin iki tane buzdolabı,iki tane çamaşır makinası vb. gibi sayısı yüksek olan eşyaların haczi yapılıyor.



Taşınmaz haczi kaç yılda düşer?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön