26 / 04 / 2024

Eve haciz gelmesi 2014!

Eve haciz gelmesi 2014!

Eve haciz gelmesi durumunda hangi eşyalara el konulabilir? Eve haciz gelmesinde ki son değişiklikler neler? Eve haciz gelmesi hakkında yapılan düzenlemenin içeriği ne? Eve haciz gelmesi 2014!



Eve haciz gelmesi 2014!

Haciz konulabilmesi, takibin kesinleşmesi şartına bağlı oluyor.  Takibin kesinleşmesi; ilamsız takiplerde ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde oluyor. Bu takdirde borçlunun mallarına haciz konulabiliyor.


İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emri içeriyor. Bu tebligatların dikkate alınması gerekiyor. Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda hangi eşyalara haciz yapılabiliyor? Eve haciz gelmesinde yapılan değişiklikler neler?


Borçlu ve aynı çatı altında  yaşayan aile bireyleri için "lüzumlu" olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Bu konuda, haciz konusu malın borçlunun haline uygun olup olmadığı ölçütü değerlendirmeye alınamaz.


Antalya 4.İcra Hukuk Mahkemesi tarafından 17/12/2012 tarihinde yayınlanan 2012/1139 esas nolu, 2012/1169 karar nolu yargıtay ilamında açıklanıyor;

İİK'nun 82/3. (Değişik: 6352 Sayılı Kanun madde 16) maddesi gereğince para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez. 


İlgili kanun maddesi;

MADDE 4

2004 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“Paranın ödenmesi ve değerli eşyanın muhafazası:


MADDE 9

İcra ve iflas dairelerine yapılacak her türlü nakdî ödeme, Adalet Bakanlığı tarafından uygun görülecek bankalarda icra ve iflas dairesi adına açılan hesaba yapılır. Haciz sırasında, borçlu veya üçüncü kişiler tarafından yapılan ödeme nedeniyle tahsil edilen paralar, en geç tahsilatın yapıldığı günü takip eden ilk iş günü çalışma saati sonuna kadar banka hesabına yatırılmak üzere icra veya mahkeme kasalarında muhafaza edilir.


İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.İcra ve iflas daireleri aldıkları kıymetli evrak ve değerli şeyleri kasalarında, zorunlu hâllerde ise kiralanacak banka kasalarında muhafaza ederler.”


Yukarıda yer alan kanuna göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için "lüzumlu" olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz yapılamıyor.  


Eve haciz kanunu!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön