23 / 04 / 2024

Eve haciz gelmesi kalktı mı?

Eve haciz gelmesi kalktı mı?

Yargıtay eve haciz konusunda bazı düzenlemeler yapıyor. Bu karar sonucunda eve haciz gelmesi kalktı mı? Yapılan düzenlemenin içeriği neleri kapsıyor? Eve hacizde yapılan değişiklikler neler?




Haczin gerçekleşebilmesi için ödeme takibinin gerçekleşmesi gerekiyor.Takibin kesinleşmesi;ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde oluyor. Yargıtay Kararı kapsamında eve haciz konusu yeniden gözden geçiriliyor. Haczin gerçekleştirilebileceği durumlar Vergi ve İcra Hukuku'nun 54. maddesinde açıklanıyor;


Madde 54 

Ödeme müddeti içinde ödenmeyen amme alacağı tahsil dairesince cebren tahsil olunur. Cebren tahsil aşağıdaki şekillerden herhangi birinin tatbikı suretiyle yapılır:

1. Amme borçlusu tahsil dairesine teminat göstermişse, teminatın paraya çevrilmesi yahut kefilin takibi,


2. Amme borçlusunun borcuna yetecek miktardaki mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi,


3. Gerekli şartlar bulunduğu takdirde borçlunun iflasının istenmesi durumlarında haciz işlemi gerçekleşebilir.



Eve hacizde yeni düzenlemeler..

Takip hukukunda, asıl olan borcun ödenmesi durumda alacaklının alacağına kavuşması için gerekli takip işlemleri yapılıyor.


Borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmiyor.Bu bağlamda; borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor. Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, maddede öngörülen amacın dışında borçlu ve ailesi için gerekli olmadığından dolayı haczedilebiliyor.


Eve haciz gelmesi 2014!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön