27 / 04 / 2024

Eve haciz gelmesini nasıl engellerim?

Eve haciz gelmesini nasıl engellerim?

Borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması işlemine haciz deniyor. Peki, eve haciz gelmesini nasıl engellerim?



Eve haciz gelmesini nasıl engellerim?

Haciz , borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması,el konulması durumu olarak tanımlanıyor. 


Haciz işlemi alacaklı lehine yapılan bir işlem olsada alacaklı, borçlu ve üçüncü kişilerin hakları gözetilerek uygulanıyor.  Haciz işlemini talep edecek olan alacaklının bizzat kendisi yada vekili oluyor. 


İcra müdürlüklerine yapılan takip talebi neticesi borçluya ödeme emri düzenlenerek gönderiliyor.  Söz konusu ödeme emrinde yapılması gerekenler belirtiliyor. Bunlar; ilgili kuruma ödeme yapılması, belirtilen süre içinde itiraz edilmesi yada mal beyanında bulunulması ile ilgili olarak karşımıza çıkıyor. 


Borçlunun ödeme emrinde yazılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda takip kesinleşiyor.  Bu aşamadan sonra alacaklı veya vekilinin icra dairesine borçlunun menkul, gayri menkul veya üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına haciz talebinde bulunmasıyla haciz işlemi başlıyor.


Alacaklı olan kişi borcunun tahsili için İcra Memurluğuna başvuru yapması gerekiyor. Başvurusu alınan kişinin borçlu olduğu kişiye tebligat gönderiliyor. Tebligatı alan borçlu bu duruma itiraz etmek isterse 7 gün içinde itiraz edebiliyor.Borçlunun itiraz etmesi ve belirtilen sürede borcunu ödemesi halinde icra engellenebiliyor. Aksi halde 3 gün içinde haciz işlemlerine başlanıyor.


Haciz memuru eve katipleri yolluyor ya da isterse kendi de gidebiliyor. Borçlu kimse evde yoksa haciz gıyabında yapılıyor. Haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. 


Eve haciz hangi durumlarda gelir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön