23 / 04 / 2024

Eve haciz hangi durumlarda gelir?

Eve haciz hangi durumlarda gelir?

İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol muvcuttur ve bunlardan tümünü icra dosyasında talep açarak gerçekleştirmek mümkün. Peki, eve haciz hangi durumlarda gelir?



Eve haciz hangi durumlarda gelir?

İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol muvcuttur ve bunlardan tümünü icra dosyasında talep açarak gerçekleştirmek mümkün oluyor.


Borçlu bir kimsenin, borcunu alacaklıya ödememesi halinde "Eve haciz gelmesi" söz konusu olabiliyor. Çünkü alacaklı borçlu kimse ile arasına icra memurunu da katarak, borcun tahsilini talep ediyor. Bu durumda icra memuru ile alacaklı borçlu kimsenin evine haciz işlemi için gidiyor. 


Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. Malların rayiç bedelleri belirlenerek, söz konusu borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor. Yapılan satış işleminden elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor.


Borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haciz işlemi gerçekleştirilemiyor. Bu yüzden borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor. 


Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. a


Eve haciz gelince ne yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön