26 / 04 / 2024

Eve klima alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Eve klima alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz sıcaklarının başlamasıyla klima talebi tavan yaptı. Üreticiler kıyasıya rekabeti kampanyalara yansıtırken, yazın serinlememin maliyeti asgari 700 liradan başlıyor.



Kli­ma­da Av­ru­pa ve Af­ri­ka­’nın üre­tim üs­sü ha­li­ne ge­len Tür­ki­ye, 60 mil­yar do­lar­lık bü­yük­lü­ğe ko­şu­yor. Ci­haz­la­ra enf­las­yon ora­nın­da zam ge­lir­ken bu yıl 800 bin adet kli­ma sa­tı­şı he­def­le­ni­yor. İk­lim­len­dir­me So­ğut­ma Kli­ma İma­lat­çı­la­rı Der­ne­ği (İS­KİD) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Cem Sav­cı, Tür­ki­ye­’de kli­ma sa­hip­lik ora­nı­nın yüz­de 19 ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek bu alan­da po­tan­si­ye­lin çok bü­yük ol­du­ğu­nu söy­le­di.



Se­çim­ler et­ki­le­di


Ge­çen yıl sı­cak­lık­la­rın mev­sim nor­mal­le­ri­nin al­tın­da ol­ma­sı ne­de­niy­le sa­tış­lar­da is­te­nen se­vi­ye­nin ya­ka­la­na­ma­dı­ğı­nı ifa­de eden Sav­cı, “2015 yı­lı içe­ri­sin­de de se­çim ol­ma­sı ne­de­niy­le in­şa­at sek­tö­rü ya­vaş­la­dı. Bu dur­gun­luk­tan ik­lim­len­dir­me sek­tö­rü de et­ki­len­di. Bu yı­lın ikin­ci ya­rı­sın­da be­lir­siz­lik­ler aşıl­dık­ça pa­zar ha­re­ket­le­ne­ce­k” de­di.


Kur­lar zor­la­dı


Sav­cı ay­rı­ca, do­lar ve eu­ro ku­ru­nun art­ma­sı ne­de­niy­le kli­ma fi­yat­la­rı­nın enf­las­yon ora­nı ka­dar ar­tı­rıl­dı­ğı­nı kay­det­ti. Sav­cı­’nın ver­di­ği bil­gi­ye gö­re, sek­tör ih­ra­ca­tı, 2013 yı­lın­da 4 mil­yar 199 mil­yon do­lar iken 2014 yı­lın­da bu ra­kam bir ön­ce­ki yı­la gö­re yüz­de 5,5 ar­ta­rak 4 mil­yar 431 mil­yon do­lar dü­ze­yi­ne ulaş­tı.


25 milyar dolar ihracat


 Tür­ki­ye­’nin Av­ru­pa ve Af­ri­ka­’nın üre­tim mer­ke­zi ha­li­ne gel­di­ği­ne dik­kat çe­ken Sav­cı şöy­le ko­nuş­tu: “Türk İk­lim­len­dir­me Sek­tö­rü­nün 2023 yı­lın­da 25 mil­yar do­lar ih­ra­cat hac­mi ve 35 mil­yar Do­lar iç pi­ya­sa bü­yük­lü­ğü ile top­lam 60 mil­yar Do­lar bir hac­me ula­şa­ca­ğı dü­şünü­lü­yor.


Klima alırken dikkat edin


Uz­man­lar kli­ma alır­ken şu öne­ri­ler­de bu­lu­nu­yor:


*Ön­ce han­gi tip kli­ma alı­na­ca­ğı­na uz­man ki­şi­nin ona­yı ile ka­rar ve­ril­me­li­dir.


*Uy­gun ka­pa­si­te se­çi­mi ve­rim­li kli­ma kul­la­nı­mı için çok önem­li.


*Ener­ji ve­rim­li­li­ği göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­lı, in­ver­ter kli­ma­lar ter­cih edil­me­li.


*Fil­tre­ler dü­zen­li te­miz­lik için ko­lay çı­ka­rı­lır ol­ma­lı­dır.


*Ku­man­da­sı ko­lay kul­la­nım­lı, ter­mos­tat aya­rı ko­lay gö­rü­lür ol­ma­lı.


*Yıl­da iki kez yet­ki­li ser­vis­ler ta­ra­fın­dan pe­ri­yo­dik ba­kı­mı ya­pıl­ma­lı.  


*Isıt­ma da kli­may­la ya­pı­la­cak­sa bu­na uy­gun mo­del­ler ter­cih edil­me­li.


Türkiye’den hızlı büyüyor


Isıt­ma, So­ğut­ma Kli­ma Araş­tır­ma ve Eği­tim Vak­fı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Vu­ral Eroğ­lu da ik­lim­len­dir­me sek­tö­rü­nün her za­man Tür­ki­ye­’nin üze­rin­de bü­yü­dü­ğü­nü be­lir­te­rek, “Sek­tö­rün yur­ti­çin­de­ki bü­yük­lü­ğü 10 mil­yar do­lar, ih­ra­ca­tı­mız ise 4.5 mil­yar do­lar dü­ze­yin­de­” di­ye ko­nuş­tu.



Bugün - Murat Gülderen


Geri Dön