26 / 04 / 2024

Evi bugün al, paranın 5'te 1'i cebinde kalsın

Evi bugün al, paranın 5'te 1'i cebinde kalsın

Türkiye'nin dört büyük ilindeki konut fiyatları Haziran 2007 ile kıyaslanınca bugün ortalama yüzde 22 daha düşük...



Küresel krizin etkilerini teşvik paketleriyle azaltmaya çalışan Türkiye'de, konut fiyatları iki yıl önceden bile daha geriye gitti. 2007 yılında global piyasaları durgunluğa ve bekleme dönemine sokan "Mayıs dalgası" dikkate alınarak Haziran 2007 tarihi ile kıyaslanınca, bugün Türkiye'nin dört büyük ilindeki konut fiyatları ortalama yüzde 22.46 daha düşük.

En yüksek fiyat hala İstanbul'da

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme, Reidin.com'un da verilerinden yararlanarak dört büyük il olan İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Bursa'daki satılık ve kiralık konut fiyatlarını Haziran 2007 ile Mayıs 2009 tarihlerine göre kıyasladı. Araştırmaya aynı dönemdeki enflasyon da eklendiğinde konut fiyatlarının Ankara'da yüzde 31.2, Bursa'da yüzde 30.5, İstanbul'da yüzde 15.5 ve İzmir'de ise yüzde 10.5 azaldığı ortaya çıktı. Dört büyük ilin genel ortalamasına bakıldığında ise Mayıs 2009 itibarıyla konut fiyatları Haziran 2007'ye göre yüzde 22.46 azaldı.

Araştırmaya göre, dört büyük il arasından en yüksek metrekare satış fiyatı 1.156 lirayla İstanbul'da. Haziran 2007 tarihinde ise İstanbul'da bu rakam 1.363 lira. Ankara'da 946 lira olan metrekare satış fiyatı Mayıs 2009'da 770 liraya gerilerken, İzmir'de metrekare fiyatı 1.073 liradan 1.006 liraya kadar düştü. Bursa'da Haziran 2007'de 1.027 lira olan metrekare bazında konut fiyatları da 841 liraya geriledi.

Kiralar da daha geride

Kiralar açısından bakıldığında ise ortalama düşüş yüzde 18.4 olarak gerçekleşti. Konutlarda kira oranı aynı döneme göre kıyaslanınca Mayıs 2009'da en fazla İzmir'de geriledi. Enflasyon dahil yapılan hesaplamalara göre İzmir'de kiralar yüzde 31.4 geri giderken, İstanbul'da yüzde 21.5, Bursa'da yüzde 16.5 ve Ankara'da ise yüzde 10.3'lük kira düşüşleri oldu.

"Satılıkta fiyatlar bundan daha fazla düşmez"

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Yönetici Ortağı Neşecan Çekici, araştırmayı yorumlarken, özellikle yeni gelişen bölgelerde ciddi bir kiralık stoku bulunmadığı için kiralama rakamlarında hala ufak da olsa bir gerileme marjı olduğunu belirtiyor. Neşecan Çekici, satılık konutlar için ise şu yorumu yapıyor:"Arsa ve inşaat maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı özellikle büyük şehirlerde satış fiyatlarının daha aşağıya düşmeyeceği görüşündeyim."

Çekici, şöyle devam ediyor:"İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olarak 4 büyük şehri incelediğimizde konutta birim metrekare satış değerlerinde negatif bir değişim söz konusu.  Ankara  ve Bursa'da yüzde 19'lar civarında bir azalış yaşanırken, bu şehirleri az bir farkla İstanbul izliyor. İzmir'de ise fiyatlar sadece yüzde 6'lık bir azalış göstermiş. Satış/kira fiyatları ilişkisine bakıldığında en uzun geri dönüş süresi ile İzmir dikkat çekmekte. İstanbul, Ankara ve Bursa 2 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında dönüş sürelerinde bir kısalma söz konusu. Bu da satış fiyatlarının düştüğünü ama kira rakamlarında bir direnmenin olduğunu gösteriyor. İzmir'de bu durum satış rakamlarında bir direnç, buna karşılık kiralamalarda düşüşe işaret ediyor."

Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön