28 / 03 / 2024

Evim Şahane dolandırıcılarına dikkat!

Evim Şahane dolandırıcılarına dikkat!

Dolandırıcıların yeni yöntemi Kanal D’de yayınlanan “Evim Şahane” programının ismini kullanmak oldu. “Evinizi yenileyeceğiz” diyerek hane başı 150 lira para talep eden şebeke, ülke çapında birçok insanı mağdur etti.



UYGULADIKLARI yeni yöntemlerle yaratıcılık sınırını zorlayan dolandırıcıların bu sefer ki yöntemi Kanal D’nin ilgiyle takip edilen “Evim Şahane” programının ismini kullanmak oldu.


Programın ismini “Ev Şahane” olarak değiştiren dolandırıcılık şebekesi cep telefonu mesajıyla ülke çapında vatandaşları ağına düşürüyor. Mesajdan sonra müşteri hizmetleri adı altında mağdurlara ulaşan çete, “150 lira mimar ve belge bedeli karşılığında evinizi yenilemeye geleceğiz. Kargoyla kabul belgeniz geldiğinde kapıda ödeme yapabilirsiniz” diyerek insanların umuduyla oynuyor. Özellikle köyde yaşayan, hasta ve yaşlı aileleri ağına düşüren şebekenin ülke çapında birçok kişiyi kandırdığı, parayı aldıktan sonra ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.


150 LİRA’YA YENİ EV 

Şebeke, son kurbanını Antalya’nın Serik İlçesi’nden seçti. Programa ailesinin evinin yenilenmesi amacıyla annesinin adına başvuru yapan P.D.’nin annesinin cep telefonuna bir gün “Ev Şahane bölge çalışmasında eviniz uygun görülmüş, onaylanmıştır. Evinizi ücretsiz yenileme fırsatı kazandınız” mesajı geldi. Haberi sevinçle karşılayan P.B. ve ailesi hemen mesajda verilen numarayı aradı. Müşteri hizmetleri adı altında bir kadınla konuşan P.D.’den karşısındaki ses mimar ve belge bedeli olarak 150 lira talep etti. Kimlik ve adres bilgilerini alan sahtekarlar, ücretin noter onaylı kabul kağıdının kargoyla kapıya geldiği esnada ödenebileceğini, 1 hafta-10 gün içerisinde kendilerine ulaşılacağını söyledi.


“HATTA DOLANDIRACAKLARIM VAR”

Bunun üzerine gelecek kargoyu beklemeye başlayan aile mesajı tekrar kontrol ettiğinde mesajın “Evim Şahane” değil “Ev Şahane” adıyla geldiğini fark etti ve hemen Kanal D ihbar hattını aradı. Yetkililerin uyarılarıyla dolandırılmak üzere olduklarını fark eden aileye birkaç gün sonra tekrar telefon gelince P.D. konuşmayı ses kaydına aldı. Bizi dolandırmaya çalıştığınızı biliyoruz diyen P.D.’ ye şebekenin verdiği cevap, “İster polise, ister savcılığa ister jandarmaya haber verin. Burada çalışan hiç kimsenin umurunda değil bu. Şuanda ses kaydı aldığınızın da farkındayım. Merak ediyorsan her şeyi tek tek anlatırım ama artık kapat artık hatta dolandıracağım daha çok kişi var” oldu.


SELİM YUHAY: PARA İSTEMEYİZ

Programın sezon finali vermesiyle birlikte dolandırıcıların ortaya çıktığını söyleyen Evim Şahane programının yaratıcısı Selim Yuhay vatandaşları programın ismini kullanarak para isteyen dolandırıcılara itibar etmemeleri konusunda uyardı. İhbarların son bir aydır arttığına vurgu yapan Yuhay, “Her gün en az 5 ihbar alıyoruz. Elimize ulaşan 50 dosya var. İnsanların ümitleriyle oynuyorlar. Başvuru yapan, yapmayan herkesi ağlarına düşürmeye çalışıyorlar. Evim Şahane programı başvurudan anahtar teslime kadar hiçbir süreçte bir kuruş bile para talep etmez” dedi.


VATANDAŞLAR ŞİKAYET ETSİN

Dolandırıcıların hem Kanal D’nin, hem programın, hem de kendi ticari hayatının adını lekelediğini söyleyen Yuhay, şebekenin vatandaşlardan bütün kimlik ve noter onaylı adres belgelerinin de istenmesiyle ikinci bir hırsızlığa da temel hazırladığını belirtti. Yuhay, “Dolandırıcıların bütün adresleri elimizde var. Avukatlarımız aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk ancak asıl mağdur vatandaşlar olduğu ve onlar da dava açmadığı için takipsizlik kararı verildi. Bizim dosyamız ancak isim hakkı ihlali suçundan sürdürülebiliyor. Lütfen mağdur vatandaşlarımız korkmasın şikayet etsin ve bu şebeke çökertilsin” diye konuştu.


KANAL D’DEN ÖNEMLİ UYARI 

Şikayetler doğrultusunda Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Kanal D yetkilileri de konu hakkında açıklama yapma gereği duydu. Yapılan açıklama şöyle: “Evim Şahane katılımcıları ile görüşmelerimiz yalnızca Kanal D binasında yapılmaktadır. Dolandırıcılık maksadıyla gelen arama, mesaj veya ücret taleplerini dikkate almamanızı önemle rica ederiz. Evim Şahane’ye katılma hakkı kazananlardan ve evi yenilenen vatandaşlarımızdan para talep edilmemektedir. Dolandırıcı şahısların cezalandırılabilmesi için suçun mağdurlarının da bizzat ilgili savcılıklara şikayette bulunmaları mutlak önem teşkil etmektedir.”


Hürriyet 


Geri Dön