26 / 04 / 2024

Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?

Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?

Siz de kira gelir vergisi kapsamında sıkça sorulan sorulardan olan "Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?" diyorsanız, yanıtı ve detayları haberimizde görebilirsiniz...



Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?

Kira geliri elde eden kimselerin, kira gelir vergisi beyannamesinde bulunması ve vergilerini açıklanan ödeme tarihlerinde ödemeleri gerekiyor.


Kira vergisi hususunda sahip olunan ancak kiraya verilmeyen daireler için vergi ödenip ödenmeyeceği akıllarda soru işareti bırakıyor. Yaşadığınız konuttan hariç, başka bir konutunuz var ve burada ailenizden bir birey yaşıyor ve  "Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?" diyorsanız hemen konuya açıklık getirelim.


Söz konusu konut çocuklara, anne veya babaya verilmişse emsal kira bedeli verilmiyor. Ancak, ev bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılmışsa emsal kira bedeli verilmek zorunda oluyor. 


Emsal kira bedeli

Emsal kira bedeli emlak vergisi değerinin yüzde 5’i üzerinden hesaplanıyor. Örneğin ev sahiplerinin evlerini kira almadan arkadaşlarına vermeleri halinde vergilerini beyan etmek zorunda kalıyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi

Kira gelir vergisi beyannamesi, normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilebiliyor. Vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. Beyannameler mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön