19 / 04 / 2024

Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar?

Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilerek gelir elde edilmesi halinde vergi mükellefiyeti doğuyor. Peki, siz de "Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..



Evimi kiraya verdim vergisi ne kadar?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilerek gelir elde edilmesi halinde vergi mükellefiyeti doğuyor.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Konut ve işyeri kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Kira gelir vergisi istisna bedeli; meskenlerde 3.300 TL, işyerlerinde ise 27.000 TL'dir.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor.


Bunlar: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


"Evimi kiraya verdim kendim kirada oturuyorum." diyorsanız;

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde yukarıda belirtilen istisna bedelinden fazla mesken kira geliri elde ettiyseniz beyanname vermek zorundasınız. 


Bu tarihler içerisinde oturduğunuz kiralık mesken için ödediğiniz kira tutarının toplamını beyannamenizden düşerek vergiden muaf olabilirsiniz.



Kira geliri beyan dönemi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön