19 / 03 / 2024

Evin brüt alanı hesaplaması!

Evin brüt alanı hesaplaması!

Apartman holü, oda bölmeleri otopark, sosyal alanlar, asansörler, yangın merpenleri yani bir site içerisinde veya bir yapı içerisinde bulunan her şey brüt metrekare içinde kalıyor. Peki, evin brüt alanı hesaplaması nasıl yapılır?



Evin brüt alanı hesaplaması!

İnşaat firmaları projelerini gerçekleştiriken sadece bağımsız bölümleri değil bunlarla beraber projeye ait ortak alanları da inşaa ediyor. Bir başka değişle dairelerin dışında merpenler, bodrumlar, depolar varsa kapalı garaj vb. de inşaata konu olan unsurlar arasında yer alıyor. 


Durum böyle olunca bazı firmalar bu ortak alanları da satışa söz konu olan bağımsız bölüm metrekaresine ekliyor. Genelde brüt metrekare konuşulduğunda, bağımsız bölüm metrekaresine duvarlar ve kat ortak alanları ilave ediliyor. 


Net metrekare ise bağımsız bölüm içinde kalan (balkonlar da dahil) duvardan duvara ölçülerek hesaplanan alanlar olarak tanımlanıyor. Bu gerçek anlamda daire için kullanım alanını ifade ediyor. 


Apartman holü, oda bölmeleri, merpenler, otopark, sosyal alanlar, asansörler, yangın merpenleri yani bir site içerisinde veya bir yapı içerisinde bulunan her şey brüt metrekare içinde kalıyor. Peki, evin brüt alanı nasıl hesaplanır?


Evin brüt alanı hesaplaması!

Metrekare hesabı dediğimiz şey esasında alan hesabı olarak biliniyor. Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, bu aslında dikdörgen bir cismin alanını hesaplamak demek.


Bir dikdörtgenin alanı komşu iki kenarının çarpımına eşittir. Sizin evinizin alanını metrekare cinsinden bulmak için, evinizin birbirine birleşen komşu iki duvarını dışarıdan metre cinsinden ölçmeniz gerekiyor. Ölçtüğünüz bu iki değeri birbiriyle çarpın. Bulduğunuz sonuç evinizin metrekaresidir.


Bulmuş olduğunuz sonuç sizin evinizin brüt alanı oluyor. Evinizin net metrekaresini bulmak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. 


Dairelerde net alan hesabı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön