25 / 04 / 2024

Evin net alanı hesaplaması!

Evin net alanı hesaplaması!

Net metrekare de iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dış net metrekare konutun dış duvarları dahil toplam metrekaresini kapsıyor. Peki, evin net alanı hesaplaması!



Evin net alanı hesaplaması!

Net metrekare de iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dış net metrekare konutun dış duvarları dahil toplam metrekaresini kapsıyor. Bu hesaba balkonlar da dahil ediliyor. Şayet evin terası varsa dış net hesaplanırken teras da ölçüme katılması gerekiyor. 


İç net ise evin içini anlatan bir terimdir. İç net hesaplanırken evin iç kullanım alanının tamamı hesapa dahil ediliyor. Banyo, tuvalet, ara, odalar, salon ve varsa kilerin kullanılan her santimetresi net hesabın içinde yer alıyor. 


Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor. 


Evin net alanı hesaplaması!

Metrekare hesabı yapılırken aslında evin alanı hesaplanıyor. Evin alan hesabını yaptığınızda brüt metrekare bulunmuş oluyor.  Evinizin net metrekaresini bulmak içinde, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunuyor. 


Evin brüt alanı hesaplaması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön