18 / 04 / 2024

Evin tapusu nasıl alınır?

Evin tapusu nasıl alınır?

Satın almak istediğiniz evin tapusunun sizin adınıza devredilmesi için tapu dairesinde gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Peki, evin tapusu nasıl alınır? Tapu devir işlemleri için neler gerekli olur?



Evin tapusu nasıl alınır?

Bir ev satın almak istediğinizi, ev ile ilgili tüm araştırmalarınızı yaptığımızı ve son kararı verdiğinizi verdiğinizi düşünelim. Satın almak istediğiniz evin tapusunun sizin adınıza devredilmesi için tapu dairesinde gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.


Yalnız tapu dairesinde her istenildiği anda gidilemiyor. Tapu dairesinde işlemler randevu sistemi ile ilerlediği için öncelikle randevunun alınması gerekiyor.


Tapu dairesinde gerçekleştirilecek işlemler için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya tapu müdürlüğünün resmi internet sayfasından online başvuru yaparak randevu alınabiliyor. 


Tapuda gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu devir masraflarının ödenmesi ile ev tapusu alınmış oluyor.


Gerekli belgeler:

Alıcıdan;

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Satıcıdan;

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

Tapu devir masrafları;

Tapuda ödenecek harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor.


Ayrıca tapu döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.



Ev tapusunu kaybettim ne yapmalıyım?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön