19 / 03 / 2024

Evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?

Evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?

Taşınmazın belirli süre içerisinde emek vermeden elde ettiği gelire imar rantı deniyor. Peki, evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?



Evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?

Taşınmazın belirli süre içerisinde emek vermeden elde ettiği gelire imar rantı deniyor. Bu husuta imar değişikliğinden elde edilen kazancın önceki değerle yeni değer arasındaki farkın vergilendiriliyor. Bu vergiye ise imar rantı vegisi deniyor. 


Yapılan açıklamalara göre,  “değer artış payı”, imar değişikliklerinde geçerli sayılıyor. .Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınıyor.  Bireysel, vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınabiliyor. Peki, evin yanından yol geçti değer artış payı alınacak mı?


Mevcut konutlarda imar değişikliği yoksa değer artış payı söz konusu olmuyor. Ama mevcut konutların yanına örneğin park yapıldı ve değeri arttı. Bunu zaten Maliye değer artış kazancı olarak vergilendirmeye çalışıyor. Hükümet belediyelerin öz gelirlerini artırmaya yönelik başka paket üzerinde çalışıyor. 



Değer artış payı ne zaman ödenecek?

Değer artış payı ya yapı ruhsatı alınırken ya da ilk satışta ödeniyor. Nakit olarak ödenebildiği gibi pay yani hisse verilmesi (kat karşılığı) de olabiliyor. 


Taksit yapılması halinde 1 yılda eşit taksitlerle ödeme yapılması gerekiyor. Değer artışını sağlayan plan değişikliğinin kesinleştiği tarihten itibaren tapuya, “belediyeye ödenmesi gereken değer artış payı ödenmeden taşınmazın satılamaz veya yapı ruhsatı verilmez” şeklinde şerh konuluyor. 


İmar plan değişikliklerinde süre olacak mı?

Yapılan çalışmalarda imar değişikliği olduktan sonra planın uygulanması için belli bir süre verilmesi düşünülüyor. Bunun 2 yıl olduğu belirtiliyor. Parselasyon planı etaplar halinde yapılabilecek, ancak imar planı sahası bir bütün olarak ele alınarak Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) aynı oranda kesiliyor. Etaplar halindeki uygulamalarda kesilecek DOP miktarı farkı etaplar arasında yüzde 3’ü geçemiyor. 


İmar rantı nasıl uygulanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön