25 / 04 / 2024

Evlatlığa miras düşer mi?

Evlatlığa miras düşer mi?

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda mirasçılarına veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara miras deniyor. Peki, miras hukukunda evlatlığın yeri nedir? Peki, evlatlığa miras düşer mi?



Evlatlığa miras düşer mi?

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda mirasçılarına veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara miras deniyor.


Mirasbırakanın yasal mirasçıları; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet olarak sıralanıyor. Kan hısımları arasında mirasbırakanın altsoyu; ana ve babası; büyük ana ve büyü babası; evlilik dışı hısımları yer alıyor.


Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor.


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. Peki, miras hukukunda evlatlığın yeri nedir? Peki, evlatlığa miras düşer mi?


Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder.


Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.




Mirasçılar sırası nasıl belirlenir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön