24 / 04 / 2024

Evlerdeki elektronik ve beyaz eşyalar kansere sebep oluyor!

 Evlerdeki elektronik ve beyaz eşyalar kansere sebep oluyor!

Evlerimizde kullandığımız bilgisayar, monitör, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi elektronik ve beyaz eşyalarda tehlike çanları çalıyor. Bu eşyalar yanlış ürünlerle kansere neden oluyor




Elektronik eşyalar eğer kurşun, civa, kadmiyum gibi zehirli maddelerle üretilmişse kansere varan ağır sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlığımızdan olmamak için evdeki ya da alacağımız elektronik eşyaların yasaklanmış olan zehirli maddeleri içerip içermediğine dikkat etmemiz gerekiyor. Ürünlerin uygunluk belgesinin görülmesi öneriliyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitapçıkta, elektrikli ve elektronik eşyalardaki yasaklanan zehirli maddelere yer verildi. Buna göre; elektronik eşyalardaki yasaklı maddeler kurşun, civa, kadmiyum, krom, polibromürlü bifeniller ile polibromürlü difenil eterlerden oluşuyor. Çocukların zihinsel gelişimini etkileyen kurşun, böbreklere ve taşıma sistemine zarar veriyor, kansızlığa neden oluyor. Civa ise beyne, böbreklere ve üreme organlarına zarar veriyor, hafıza problemleri ve sinirliliğe yol açıyor. Kadmiyum da kemik hastalıklarına, akciğer ve prostat kanseri ile kansızlığa yol açabiliyor. Krom, uzun süre deriyle temas sonucu, deri ülseri ve isilik oluşturuyor. Burun, boğaz ve ciğerde tahriş yapan kurşun, akciğer kanserine de yol açabiliyor. Tüketicilerin, aldıkları elektrikli ve elektronik eşyalarda 'AEEE yönetmeliğine uygundur' ifadesinin olup olmadığına mutlaka bakması gerekiyor.

Takvim


Geri Dön