18 / 04 / 2024

Evlilik parası biriktirene yatırım dersi verilecek!

Evlilik parası biriktirene yatırım dersi verilecek!

Hükümet tarafından hazırlanan ekonomi programıyla yeni çalışma ve tüketici mahkemeleri artırılacak, tek konutunu satan değer artış kazancından istisna tutulacak, altın mevduatları için saklama hizmetleri geliştirilecek.



Hükümet, bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı ekonomi programıyla reel sektörün güçlendirilmesi, insani kalkınma ve sosyal yatırım başlıklarında önemli adımlar atmaya devam ediyor. ihracatçıya 2.8 milyar dolarlık kredi musluğu açılırken, 76 milyon tüketicinin yaşamını kolaylaştıracak adımlar atılacak. 

Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı ekonomide dönüşüm programının ikinci ayağında tüketiciyi korumaya alan, toplumun geniş kesimini ilgilendiren başlıklar ye alıyor.


Tüketici Kanunu'yla 76 milyon vatandaşa önemli haklar kazandıran hükümet yeni bir kolaylık daha getiriyor. Tüketici mahkemelerinin sayısı arttırılıyor. İstihdam eden röportör sayısı da arttırılacak ve tüketici hakem heyeti üyeleri elektronik imza ile işlem yapabilecek.


Tasarruf Et Kazan


Uzun vadeli tasarrufları teşvik için bir dizi adım atılacak. Evlilik, eğitim, konut sahipliği gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik için hangi mekanizmaların kullanılması gerektiği yönünde çalışmalar yapılacak.


Örneğin; evlenecek çiftlere fon, mevduat, sigorta gibi tasarruf mekanizmaları eğitimi verilecek. 


Program kapsamında kredilerdeki vergi istisnaları sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Konut kredilerindeki vergi istisnaları yeniden alınarak düşük gelirlilerin konut sahibi olması da kolaylaştırılacak. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için beklenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. buna göre tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa da değer artış kazancından istisna tutulacak.


Yeni dönemde vergi ihbarları internet üzerinden de yapılabilecek. Bu kapsamda kullanıcılara ihbar bildirimi girişi, ihbar sonucu sorgulama, ihbar bildirimi geri aranma kaydı oluşturma, şikayet ve öneri bildirimi hizmetleri sunulacak.


Hesaba altın yatır


Altın yatırımcısının davranışına uygun stratejiler belirlenecek. hem vatandaşa güven vermesi hem piyasada likidite sağlanması için bankalarca toplanan fiziki altının en azıdan belli oranın Türkiye'de saklanmasına ilişkin sistem geliştirilecek. Bölgesel gümrüklü gümrüksüz saklama merkezi kurulması sağlanacak.


Altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek.


TAKVİM


Geri Dön