28 / 03 / 2024

Evlilikten önce edinilen mallar boşanmada paylaşılmaz!

Evlilikten önce edinilen mallar boşanmada paylaşılmaz!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı vevergi uzmanı Şükrü Kısılot, boşanmalarda, evlilik öncesi edinilen malların eşler arasında paylaşılamayacağını kaleme aldı



Dün sabah gazeteleri okurken, Datça'daki bitişik komşumuz Neriman Teyze, bir kaç ev ötedeki Münire Teyze ile birlikte geldi. Neriman Teyze yanında birisiyle gelirse, anlarım ki soracakları bir konu var. Tahmin ettiğim gibi de oldu. Neriman Teyze hemen söze girdi:
- Evladım, Münire Teyze'nin oğlu boşanıyor. Günlerdir gözüne uyku girmiyor. Boşanacaklarına üzülmüyor da oğlunun malları, boşanacağı karısına gidecekmiş asıl ona üzülüyor. Baktım ki günlerdir perişan, "Gel Şükrü Hoca'ya gidelim. Kafandakileri ona sor ve işin aslını öğren" diye aldım getirdim. Hadi Münire Hanım, bundan sonrasını da sen anlat..

EVLİLİK ÖNCESİ MALLAR
Münire Teyze, derin bir nefes aldıktan sonra, başladı anlatmaya.
- Boşandıkları zaman, oğlumun gayrimenkullerinin yarısı karısına gidecekmiş. Yatıp kalkıp ona üzülüyorum.
- Nedir o gayrimenkuller Münire Teyze
- Oğlumun evlilik öncesi aldığı bir ev vardı. Evlenince onu sattı ve aynı paraya, Datça'da deniz kenarında tripleks güzel bir yazlık aldı.
- Başka Münire Teyze
- Amcan vefat edince, sahip olduğu işhanı bana ve oğluma kaldı. Oğlumun miras payı 3/4 idi. İşhanında oğluma 18 dükkan ve büro kaldı.
- Başka var mı Münire Teyze
- Bir de İstanbul'da Boğaz'da güzel bîr evim vardı. Evlendikten sonra, "intifa hakkını" üzerimde bırakarak, mülkiyetini oğluma bağışladım. Bu evde neresinden baksan 6-7 milyon lira eder. Bu malların yarısı boşandığı karısına gidecekmiş. Günlerdir uyumuyorum. Boşanacaklarına değil de malların gideceğine üzülüyorum.

MALLARIN YARISI EŞE Mİ
Münire Teyze'nin kafasına takılan konuyla ilgili başka okurlarımızdan da sorular alıyoruz.
En iyisi olayı kısaca özetleyelim.
■ 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun, yasal mal rejimi olarak "Edinilmiş mallara katılma rejimi"ni kabul etti.
■ Taraflarca sözleşme ile aksine bir mal rejimi kabul edilmemişse, 1 Ocak 2002 tarihinden sonra gerçekleşen evliliklerde veya 1 Ocak 2002 .tarihinden önce gerçekleşen evliliklerde, bu tarihten itibaren mal edinilmişse "edinilmiş mallara katılma rejimi" uygulanır.
■ Buna göre, boşanma halinde söz konusu malların yarısı kadına yansı erkeğe ait olur. Münire Teyze'ye bunları anlattıkça, yüzünün ifadesi değişti, daha da üzüldü. Devam ettim;
- Bak Münire Teyze, oğluna babasından miras kalan işhanı, mal paylaşımına girmez. Senin oğluna bağışladığın İstanbul'daki Boğazmanzaralı ev de paylaşıma girmez. "Niye girmez" diye soracak olursan; Yeni Medeni Kanun'un 220/2.
maddesinde "Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras ydlu ile ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yolu ile eldeettiği malvarlığı kişisel maldır. Boşanma halinde, paylaşıma girmez" diyor. Oğlun, Datça'daki yazlığı, evlilik öncesi edinmiş olduğu evi satarak aldığını ispat ederse, Datça'daki ev de paylaşıma girmez.
Ben bunları anlattıkça, Münire Teyze adeta canlandı, gözleri parladı..
- Evladım, benim endişem bunlarla ilgiliydi. Madem bunlarda bir hak iddia edemez, olay bitti. Zaten oğlumun başka
malı da yok. Ohh... Yeniden doğmuş gibi oldum dedi ve neşeli bir şekilde, adeta uçarak gitti...
 
Şükrü Kızılot/Hürriyet


Geri Dön