24 / 04 / 2024

Evtiko ile evini satana iki günde tiko para!

Evtiko ile evini satana iki günde tiko para!

İşadamı Sina Afra'nın yeni dijital platformu 'evtiko.com' evini satmak isteyene iki günde tiko para veriyor.



Ortaklarıyla birlikte kurduğu online alışveriş platformu Markafoni’yi 203 milyon dolara yabancılara satan Sina Afra, şimdi de ‘tiko’ parayla internetten ev satın alan, ‘Evtiko’yu kurdu. Amerika’da 2 yılda 1.1 milyar dolar değere ulaşan opendoor.com’un yerli versiyonu olarak uyarlanan site, evini satmak isteyenlere internetten 2 gün içinde teklif sunuyor, anlaşma durumunda ‘tiko para’ veriyor. Sina Afra sistemi şöyle anlatıyor: “Sizin daireniz var, internetten Evtiko sayfasına giriyorsunuz. Evinizle ilgili; metrekaresi, lokasyonu, oda sayısı gibi birkaç bilgi paylaşıyorsunuz. Biz size 48 saat içinde bir teklif sunuyoruz. Teklifi kabul ederseniz devinizi boşalttığınız anda satın alıyoruz.” 


100 BİNLİK EVİ 95’E ALIYORUZ 

Sina Afra, eve sundukları teklifin insanlar tarafından değil, bu doğrultuda kurgulanan bir yazılım tarafından verildiğini belirtiyor. Afra, “Bir gayrimenkulün değeri yüzde 85 oranında konumuyla alakalı. Ev sahibi, evin lokasyonunu paylaştığında, sistemimiz bilgileri üst üste koyup, bir fiyat belirliyor.” diyor. Evtiko’nun sunduğu teklifin, genellikle evin değerinden yüzde 5 civarında düşük olduğunu vurgulayan Afra, “İstanbul’da ev satmanın ortalama süresi 142 gün civarında. Bize gelenler ise bu kadar zaman kaybetmek istemeyen insanlar. 100 binlik eve muhtemelen ben 95 bin lira teklif ediyorum. Sonra içini yaptırıp, 105’e satmaya çalışıyorum” diye anlatıyor. Afra, ev sahibinin Evtiko’nun teklifini kabul ettiği takdirde, bir kişinin eve gidip baktığını, ancak bugüne kadar hiç fiyat değiştirmediklerini  ifade ediyor. 


Uber'den sonra en çok değerlenen start-up

Ortaklarıyla birlikte kurdukları Markafoni’nin 2.5 senede 203 milyon dolar değere ulaştığını ve Yemeksepeti ve Gittigidiyor’dan sonra Türkiye’de bugüne kadar gerçekleşen 3’üncü büyük exit olduğunu hatırlatan Afra, Türkiye’de önümüzdeki 2-3 yılda milyar dolar seviyesine ulaşan şirketler olacağını öngörüyor. Evtiko’yu Amerika’daki opendoor sitesinden esinlenerek kurduklarını dikkat çeken Afra, “Onlar 2 yılda 1.1 milyar dolara ulaştı. Uber’den bu yana en fazla değerlenen start-up oldu” dedi. Bu kez Markafoni’deki gibi bir satış planının olmadığını da vurgulayan Afra, “Ben exit’imi (çıkış) yaptım. Şimdi amacım sürdürülebilir, Türkiye’den yurtdışına açılmış bir yapı oluşturmak. Sırada Barselona var" diye konuştu. 


Kumarda kaybedenle işimiz yok

Evtiko’nun dara düşüp de evini acilen satmak zorunda kalan kişileri hedeflemediğine dikkat çeken Afra, “Mesela bir adam geldi, ‘Kumarda para kaybettim, dairemi satmak istiyorum’ dedi. Ona teklif vermedik. Bizim profilimiz zora düşenler değil" dedi.


2019 yılında internetten yılda 2.400 ev alırız

Afra’nın önümüzdeki yıllara ilişkin hedefleri oldukça yüksek. İstanbul’da yılda 241 bin ev satıldığını hatırlatan Afra, “Berlin’de 1 yılda satılan ev sayısı 30 bini bulmuyor. Burası çok daha dinamik” diyor. Hedeflerinin ise 2019’da pazarın yüzde 1’ine yani 2.400 eve ulaşmak olduğunu sözlerine ekliyor. 


Ev boşaldığı an para bankada!

Evi görmeden, teknolojiyi kullanarak teklif verdiklerini, teklifin kabul edilmesi durumunda, ev sahibi evini boşalttığı anda paranın tamamını bankaya yatırdıklarını söyleyen Afra, bugüne kadar 20 kadar ev satın aldıklarını, alınan evlerin dörtte birini sattıklarını belirtiyor. 


Akşam


Geri Dön