29 / 04 / 2024

EXPO 2016 açılış töreni gerçekleşti!

EXPO 2016 açılış töreni gerçekleşti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da açılışını yapacağı EXPO-2016 alanına yeni hizmete giren raylı sistemdeki tramvayı kullanarak gitti.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da açılışını yapacağı EXPO-2016 alanına yeni hizmete giren raylı sistemdeki tramvayı kullanarak gitti. Erdoğan'a Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu burada çiçeklerle karşılandı.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


EXPO 2016 Antalya'da açılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşma yaptı. 6 ay açık olacak olan Expo 2016 açılış töreni gerçekleşiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu törende konuşma gerçekleştirdi. İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:


Dünyanın cazibesinin en yüksek şehri Antalya'dan hepinizi selamlıyorum.


Sergimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan benim de şehrim olan Antalya'dayız.


27-29 Mayıs ayı içersinde en az gelişmiş ülkeler toplantısını Antalya'da gerçekleştireceğiz.


İnsanoğlu topraktandır ve yine toprağa dönecektir. Toprağa değer veren insan kendisine değer veriyor demektir. Çevrenin ve iklimin bize Allah'tan emanet bizim de gelecek nesillere bırakacağımız emanet olacağını bilmemiz gerekiyor. EXPO 53 katılımcı ülke ile global bir çevre şölenine dönüştü. Özgün projeler, çalışkan bir ekip ve cömer bir ödenek bizlerle birlikte oldu. EXPO'lar çok geniş kitlelere hitap etmektedir. Katılımcı ülkeler için de kendilerini tanıtma fırsatı EXPO ile gerçekleşmektedir. Çocuk ve çiçek ne güzel bir tema. Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz. Burada 6 ay boyunca bio çeşitlilik gibi konular ele alınacak, çözüm yolları aranacak.


EXPO 2016 Antalya'da her ülke kendi bahçecilik kültürünü paylaşacak. Antalya EXPO alanı, EXPO sonrasında da hizmet verecek.


Milliyet 



Bu haber  Hürriyet  Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkiye’nin ilk EXPO’su Antalya’da dün resmen açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun açılışına yaptığı ve 52 ülkenin katıldığı EXPO 2016 Antalya’yı 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya'nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. EXPO 2016 sadece Antalya'nın değil, tüm Türkiye'nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün iş birliğinin bir ürünüdür." dedi. EXPO 216 Antalya’nın resmi açılış töreni Expo Kongre Merkezi’ndeki konuşmaların ardından alandaki görsel şovla devam etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen EXPO 2016 Antalya'nın açılış törenine katıldı.


EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi'nin bölge ve katılımcı ülkeler için hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, serginin uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ve Uluslararası Sergiler Bürosu’yla ortak düzenlediğini anımsatarak, her iki örgüte de katkıları ve gösterdikleri iş birliği için teşekkürlerini iletti.


Expo Antalya para basacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya’nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. Bugün açılışını yaptığımız EXPO 2016 sadece Antalya’nın değil, tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün iş birliğinin bir ürünüdür." diye konuştu.


"HADRİANUS KAPISI'NI SEMBOLİZE EDİYOR"


Sergi alanının sadece katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıttığı bir park olmadığını, sergi alanındaki her unsurun çok özel anlamları bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO Kulesi'nin Antalya'nın simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı'nı sembolize ettiğini bildirdi. 


Erdoğan, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi'nin Türkiye'nin bu alandaki ilk müzesi olduğunu belirtirken, 6 bin 500 kişi kapasiteli kongre merkezinin de bir ilk olduğunu ve Türkiye’de bu büyüklükte bir kongre merkezi bulunmadığını ifade etti.


İki amfi tiyatronun Antalya'nın kültür ve eğlence dünyasına yeni bir zenginlik katacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergide bulunan alanların her birinin ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek, imkanlar sunduğunu kaydetti.


"REKOR KIRACAĞINA İNANIYORUM..."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya, 1990 yılında Osaka’da düzenlenen EXPO’dan sonra kendi alanında en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçti, 53 ülke. Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.


Antalya’nın bu EXPO 2016 ile başarıyla ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklediğine işaret eden Erdoğan, 5 ay önce yine Antalya'da dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderlerini ağırladıklarını anımsattı.


Antalya zirvesinin, G20'nin en başarılı toplantılarından biri olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aynı şekilde geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13. Zirvesi de her açıdan başarıyla icra edildi. İnşallah bu süreci 22-23 Mayıs’ta düzenleyeceğimiz Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi'yle taçlandırmış olacağız." diye konuştu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa ,bu durum şüphesiz Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor." dedi.


Başbakan Davutoğlu, EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergi Açılış Töreni'nde konuştu


ERDOĞAN, VATMAN KOLTUĞUNDA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 41 projenin toplu açılış töreninden sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Meydan- Aksu tramvay hattında test sürüşü yaptı.


Kepez Arena’dan eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le birlikte Aksu İlçesi Pınarlı Mahallesi tramvay durağına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, turizmci işadamı Fettah Tamince, tramvay hattını yapan firma yetkilileri tarafından karşılandı.


Burada toplanan vatandaşları selamlayan Erdoğan, ardından tramvayın vatman koltuğuna oturdu. Erdoğan’a Başbakan Davutoğlu da eşlik etti. Yetkililerden tramvay hattı hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, korna çalarak tramvayı hareket ettirdi.


Yol boyunca bekleyenlere el sallayan Erdoğan, test sürüşü yaptığı tramvayla Aksu İlçesi’ndeki, Expo 2016 Antalya sergi alanındaki durağa kadar gitti. Erdoğan ve yanındakiler tramvaydan inerek makam araçlarıyla sergi alanına geçti.


SU VE IŞIK GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ


Expo 216 Antalya’nın resmi açılış töreni Expo Kongre Merkezi’ndeki konuşmaların ardından alandaki görsel şovla devam etti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki davetliler, su, ışık ve havai fişek gösterilerini Şakayık Terası’ndan izledi.


Çocukların dans gösterileri ve Türkiye’nin dört bir yanından kültürel, sanatsal ve yöresel değerlerin sinevizyon gösterisiyle de sunulduğu görkemli açılış töreninde Expo göleti ve Expo kulesi eşliğinde gerçekleştirilen havai fişek gösterisi büyük beğeniyle izlendi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, gösterilerin ardından saat 22.10’da özel uçak ’ANA’ ile Ankara’ya gitti.


Hürriyet




Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Dünyanın en önemli organizasyonlarından botanik EXPO'su, bu yıl ''Çiçek ve Çocuk'' temasıyla Antalya’da başladı. Heyecanları sokaklara kadar taşan Antalyalılar, 6 ay ev sahipliği yapacakları EXPO’nun haklı gururunu yaşıyor. Bölgenin kültürünü ve doğasını temsil eden ‘Ece ve Efe’ maskotlar ise şova şimdiden başladı.


Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO, 160 yıllık tarihinde ilk kez Türkiye topraklarına ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen ve 5 bine yakın davetlinin katıldığı resmi açılış sonrası EXPO 2016 resmen başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çelik, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vincente Loscertales törende hazır bulundu.

ECE VE EFE ŞOV BAŞLIYOR

Bu yılki EXPO'nun ana teması Çocuk ve Çiçek olarak belirlenirken, dünya mirası ve bitki çeşitliliğini çocuklarımızdan emanet aldığımız vurgusu yapılıyor. Maskotlar 'Ece ve Efe' ise şimdiden halkın sevgili olmuş durumda. Türkiye'nin hava nerjileri ve sıcakkanlı tavırlarıyla dikkat çeken maskotlar, havalimanı, şehir merkezi ve birçok alanda kentteki coşkuyu artırıyor. Kısacası, Antalya şimdiden 6 aylık yorucu ve keyifli maratona hazır durumda.

'Ece ve Efe' ziyaretçilerle samimi  ilişkiler kurmayı ihmal etmiyor.

'Ece ve Efe' ziyaretçilerle samimi ilişkiler kurmayı ihmal etmiyor.

ŞEHRİN KADERİ DEĞİŞİCEK

1,7 milyar liralık yatırıma sahip olan Antalya için bugünden itibaren hiçbir şey aynı olmayacak denilse yeridir. Turizmin başkenti, Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın ardından en büyük organizasyona aylardır hazırlanıyordu. Şehrin altyapısından, çevre düzenlemelerine kadar her şeyi yenilenirken, Aksu ve Tehnelli dereleri için ıslah ve taşkın önleme çalışması ve Aksu-Lara Atık Su Tesisleri Kollektör Hattı çalışması, raylı sistem ulaşımı, çok sayıda köprülü kavşak ve yol yapımları tamamlandı. Şehrin çehresi önemli oranda değişirken, Antalyalılar Türkiye'nin en uzun hafif raylı sistemine sahip olurken, şehir merkezi havalimanı ile de birleşmiş oldu.

ULUSLARARASI YATIRIMCI İÇİN SAHNE GÖREVİ VAR

EXPO, açık kalacağı 6 aylık süre zarfında, bilet hasılatı ve sponsorluk gibi kaynaklardan 300 milyon liralık gelir bekleniyor. Öte yandan söz konusu süre boyunda gerek katılımcı ülkeler gerekse uluslararası ajanslar tarafından fuarla ilgili naklen yayınlar dahil olmak üzere sürekli haber yapılacak. Hal böyle olunca, Türkiye ve Antalya isminin dünya medyasındaki imajı ve tanıtımına katkının parasal karşılığı yok. Öte yandan, Rus turistlerdeki düşüş sonrası gelir kaybının da telafi edilmesi amaçlanıyor. Antalya'daki organizasyon yetkilileri özellikle uluslararası yatırımcıların yatırım fırsatlarını daha yakından göreceğine dikkat çekerken, turizmcilerin gözü de yeni yatırım ve tanıtım fırsatlarında. Antalya'nın ayrıca OSB ve tarımsal faaliyetleri de yatırımcının radarında olacak.

EXPO 2016 Antalya'yı ziyaret eden bir kişi tüm gün farklı etkinliklere katılabilecek. Kongre merkezi, kır aktivite alanı, çocuk adası, kültür ve sanat sokağı gibi alanlar sahip EXPO'da, yerli ve yabancı konserler de yapılacak.

YATIRIM

1,7 milyar TL

Gelir

300 milyon TL

Beklenen ziyaretçi

8 milyon

Katılan ülke sayısı

52

Raylı sistem maliyeti

900 milyon TL

120 türde

25 bin ağaç

1 MİLYON BİTKİYLE YAPILAN DEV HEYKELLER İLE İPEKYOLU CANLANDI


Expo alanındaki Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz bölgelerinden bitki türleri sergilenecek. Parkurda 565 türde bitki yer alacak. İnsanlık tarihinin bitki heykelleriyle anlatıldığı bölüm ise nefes kesiyor. 15 dönümlük arazide yer alan ve 1 milyon bitki ile yapılan 110 adet heykeli görmeyi ihmal etmeyin. Heykellerin gerçeğe uygun olması için 4'ü heykeltıraş, 10'u yabancı 25 kişilik ekip tarafından fil, aslan, zebra, insan, tavşan, deve, mamut, ipek böcekçiliği, ateşin bulunması, İpek Yolu kervanı başta olmak üzere çok sayıda figürü, ince detaylarına kadar orijinaline uygun tasarlandı.

ONURSAL JÜRİDEN TAM NOT


Alanda gördükleri bahçelerden çok etkilendiklerini söyleyen Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vincente Loscertales, bahçelerin peyzajı ve genel düzenleri açısından EXPO 2016 Antalya'nın unutulmaz bir sergi olacağını söyledi. EXPO 2016 Antalya'nın bugünlere gelmesinin çok uzun bir sürecin sonunda olduğunu hatırlatan Loscertales, şunları söyledi; “Uzun bir periyot oldu ama bu serginin geleceğe bırakacağı miras da çok uzun yıllar sürecek. Antalya için düşünecek olursanız burası yalnızca bir turistik cazibe alanı değil Antalya halkının da keyifle gezebileceği bir park oldu."


G20'NİN ESTİRDİĞİ RÜZGARI SÜRDÜRÜR


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, şehir turizminin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, EXPO'nun, bu yıl Antalya için büyük kazanım olduğunu söyledi. Yeni Şafak'a konuşan Çetin, “Biz, ATSO olarak EXPO'yu Antalya için bir kalkınma projesi olarak gördüğümüzü her fırsatta ifade ettik. EXPO alanında Antalya'ya uzun vadede değer katacak bir cazibe merkezi ortaya çıktı. Biz de bu alanda ATSO Evi projemizle yer alıyoruz” dedi. Çok önemli bir fırsatın kentin ayağına geldiğini anlatan Çetin şu önerilerde bulundu: “Dünya medyasında “Antalya” isminin mültecilerle, terörle değil, dev etkinliklerle anılması son derece önemli. G20, B20'nin sağladığı havayı EXPO ile tekrar yakalamamız gerekiyor. Ama burada bir hususu da unutulmamalı. EXPO alanı canlı olur da kent merkezi cansız kalırsa, EXPO'dan beklediğimiz fayda alınmaz. Bu nedenle EXPO kapsamında bir kısım etkinlikler kent merkezinde ve Kaleiçi'nde yapılmalı."


Yeni Şafak



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'de ilk defa Antalya'nın ev sahipliği yaptığı Expo 2016 Antalya, devletin zirvesinin katıldığı törenle kapılarını açtı.


Turizm kenti Antalya’nın 22 Kasım 2011 tarihinden bu yana hazırlandığı Expo 2016 Antalya, devletin zirvesinin katıldığı törenle kapılarını açtı. Aksu İlçesi’nde oluşturulan 1120 dekarlık sergi alanında 6 ay açık kalacak Expo 2016 Antalya’nın kongre merkezindeki açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, eski bakanlar Mehdi Eker ve Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, Expo’ya katılan 52 ülkeden yabancı misyon temsilcileri, büyükelçiler, belediye başkanları ve davetliler katıldı.


Türkiye’nin en büyüğü 6 bin 500 kişilik kongre merkezindeki tören, İstiklal Marşı ve katılımcı ülkelerin bayrak töreniyle başladı. Sunuculuğunu Burcu Esmersoy ve Vatan Şaşmaz’ın yaptığı gecede, AIPH Başkanı Bernard Oosterom, BİE Genel Sekreteri Vincente Loscertales, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO Antalya Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı.


Türkiye Uluslararası 2016 Bahçecilik Sergisi’ni, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ve Uluslararası Sergiler Bürosu ile ortak olarak düzenlediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki örgüte de bu süreçte verdikleri katkılar ve gösterdikleri işbirliği için teşekkür etti. Expo 2016 Antalya’nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürütüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. Çalışmalarımızı o anlayışla gerçekleştirdik. Bugün açılışını yaptığımız Expo 2016 Antalya, sadece Antalya’nın değil tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün işbirliğinin bir ürünüdür” dedi.


Buradaki sergi alanının sadece katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıttığı büyük bir park olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sergi alanımızdaki her unsurun çok özel anlamları vardır. Örneğin Expo Kulesi, Antalya’nın simgelerinde tarihi Hadrianus kapısını simgeliyor. Tarım ve biyoçeşitlilik müzesi Türkiye’nin bu alandaki ilk müzesi. 6 bin 500 kapasiteli bu kongre merkezi Türkiye’de bir ilk ve bu büyüklükte bizim bu şekilde kapalı kongre merkezimiz yok. Ve iki amfi tiyatro, Antalya’nın zaten canlı olan kültür ve eğlence dünyasına yeni bir zenginlik katacaktır. Çocuk adası, biyoçeşitlilik tema parkuru, Osmanlı bahçesi, Expo gölü, Expo tepesi, Expo ormanı, kültür ve sanat sokağı gibi alanların her biri ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek imkanlar sunuyor” diye konuştu.


Expo 2016 Antalya’nın 1990 yılında Osaka’da düzenlenen Expo’dan sonra kendi alanında 53 ülkeyle en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçtiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum. Antalya Expo 2016 ile başarıyla yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklemiş oluyor. Bugün açılışını yaptığımız Expo için çiçek ve çocuk temasını tercih ettik. Amacımız tarih, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve yeşil şehirler perspektifi üzerinden güçlü bir diyalog platformu oluşturmak. Çocuklarla, çiçekler arasındaki saflık, güzellik ve masumiyet ilişkisi bu sergi için bizim de ilham kaynağımız oldu. Bu temanın seçilmiş olması ülkemizin hem yeşilin ve çevrenin, hem de geleceğimizin teminatı olan yeni nesillerin korunmasına verdiği önemin bir ifadesidir. Biz, tabiatı bizden öncekilerden miras olarak değil gelecek nesillerden emanet olarak aldığımızın bilincindeyiz. Sadece bugünleri değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı da düşünmeli, adımlarımızı buna göre atmalıyız. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak, kollamak, muhafaza etmek görevimizdir. Biz bu görüşleri sadece soyut düşünceler olarak ifade etmekle kalmadık, somut çalışmalara da dönüştürdük.”


Bu anlayışla yürüttükleri çalışmalar sayesinde 2003 yılında yaklaşık 21 milyon hektar olan orman varlığımızın 2015 yılında 22 milyon hektara çıkardıklarını anlatan Erdoğan, “Bugüne kadar 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bunun yanında özellikle tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi, zenginleştirilmesi için ciddi çaba harcıyoruz. Üretimin yaklaşık yüzde 30′unu, istihdamının ise yüzde 25′ini tarım sektöründen karşılayan Türkiye toprakla ilişkisini sağlam tutmak zorundadır. Çünkü bizim toprak anaya sevdamız başkadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100′üncü yılını kutlayacağımız 2023 de tarım üretimimizi 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Türkiye’nin yaklaşık yüzde 32′si endemik olmak üzere 12 bin civarında bitki türüne ev sahipliği yapan bir ülkede olduğuna da dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:


“Avrupa’daki tüm genetik tür sayısından daha fazlasının bu coğrafyada mevcut olması bu zenginliği küresel ölçekte değerli hale getiriyor. Bu durum Expo 2016 uluslararası botanik sergisinin ne denli doğru bir yerde düzenlendiğini de ortaya koyuyor. Sergimizin açılış tarihi ülkemiz ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün hemen arefesidir. Az öncede ifade edildi, yarın istiklal savaşımızın milletimizin seçtiği meşru temsilcileriyle yürüten büyük millet meclisimizin açılış tarihidir. Bizim için böylesine önemli bir gün olan 23 Nisan 1920 tarihi, aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Tüm dünya çocuklarının ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum.”


Expo 2016 Antalya süresince Türkiye’nin botanik zenginliğinin küresel çapta tanıtımının yanısıra yapılacak akademik çalışmalar ve toplantılarla ülkelerin bu çerçevede ortak bir platformda buluşmasını hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, sergi süresince yapılacak çalışmalar sonunda bu alanda ortak bir tavrı ifade eden Antalya Bildirgesi’ni uluslararası topluma armağan edeceklerini söyledi.


Bu olayın 6 aylık bir süreç değil ve 6 ay sonrasında süreklilik arzeden bir süreç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Expo, Antalya ve Akdeniz’e olduğu kadar Ege, Anadolu ve Ortadoğu için bir fırsattır. Bu kalıcı eserler sergi bittikten sonra da Antalya’ya gelen misafirlere vermeye devam edecek. Şehrimizin ve ülkemizin sembollerinden biri haline geleceğine inanıyorum” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu da son yıllarda her alanda büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye’nin, uluslararası çapta düzenlenen organizasyonları da yüz akıyla gerçekleştirdiğini söyledi. NATO Zirvesi, G20 Zirvesi gibi uluslararası organizasyonların bir kısmının Antalya’da gerçekleştirildiğini anımsatan Davutoğlu, bu uluslararası organizasyonlardan bir olan Expo 2016 Antalya’ya 53 ülkenin katıldığını belirterek, katılımcı ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti.


Çevrenin ve iklimin gelecek nesillere aktaracak en büyük kaynak olduğunu aktaran Davutoğlu, “Her konuda farklı görüşler ifade edebiliriz, farklı kanaat sahipleri olabiliriz, kendi ulusal pozisyonlarımızı temsil edebiliriz ama çevre söz konusu olduğunda hepimizin bütün insanlığın temsilcisi olarak davranma sorumluluğumuz var” dedi.


Türkiye’nin EXPO 2016 Antalya hedefine ilişkin bilgi veren Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:


“Çocuk teması ve geleceği yeşertmek sloganıyla tarım, bahçecilik alanları ile şehirlerdeki çevresel yapıyı iyileştirmeyi, bu çevrelerdeki yeşillendirmelere katkıda bulunmayı, sağlıklı bir çevre için gerekli bilinci oluşturup, bu deneyimleri paylaşmayı, bütün bunların toplamında da kalkınmada katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. ‘Çocuk ve çiçek’ ne güzel bir tema, çünkü her çocuk bir çiçektir, her çiçek şefkat bekleyen bir çocuktur. Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz.”


Başbakan Davutoğlu, EXPO alanının ileriki yıllarda da hizmet vermeyi sürdüreceğini, çevre, botanik ve organik tarım gibi disiplinlerde uluslararası bir merkez olma özelliğini koruyacağını ifade etti.


Türkiye’nin demokrasisinin gelişmiş, köklü ve milli iradeye dayanan bir demokrasi olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Daha kaliteli bir demokrasi” için çabalarını kesintisiz sürdürdüklerini aktardı. Davutoğlu, “Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa, bu durum şüphesiz Türkiye’nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.


Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin dünyaya günlük ve kısa vadeli çıkarların merkez alan bir gözle bakmadığını, Türkiye’nin Akdeniz havzasını tehdit eden tüm meselelere yaklaşımında da aynı bakış açısı hakim olduğunu söyledi.


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konuşmasında, “Umarım ziyaretçi bakımından da Antalya’da bir rekoru gerçekleştireceğiz. Kuzey komşumuz Rusya’yı da burada görmek isterdik ama uçak düşürme hadisesinden sonra Rusya katılmadı. Fakat Antalya’da yaşayan Rus kardeşlerimiz var” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik ise, “Biz bu anlamlı buluşmayı gerçekleştirirken yanıbaşımızdaki Akdeniz, sahillerine çocuk cesetleri vuran büyük bir mezarlığa dönmüş durumda. Bu utanç tablosu karşısında emanet aldığımız bu dünyayı çiçeklerle değil, bombalarla dolduranların tüm çocuklara bir değil, binlerce özür borcu olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.


Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, EXPO 2016 Antalya’nın sergi alanlarını gezdi.


Dünyada ilk defa 1881′de Paris’te düzenlenen ve Eyfel Kulesi’nin de yapım nedeni olan Expo, dünya futbol şampiyonası ve olimpiyatlardan sonra dünyanın en büyük üçüncü organizasyonu kabul ediliyor. Türkiye’de bir dönem İzmir’in 2015 adayı olduğu ancak kazanamadığı Expo’nun A1 kategorisini Türkiye’ye getiren Antalya, 22 Kasım 2011 tarihinde düzenlenen törende, Expo bayrağını teslim aldı. Teması ‘Çiçek ve çocuk’, sloganı ‘Gelecek nesiller için yeşil bir dünya’ olan Expo 2016 için Aksu İlçesi’nde 1120 dekarlık sergi alanı oluşturuldu. Türkiye’nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan Expo 2016, 6 ay açık kalacak. Sergi alanında 120 türde 25 bin ağaç dikildi. Botanik Expo’lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir 1990 yılında 78 ülkeyle Japonya’nın Osaka kenti olurken, Antalya 52 katılımcı ülke ile Osaka’nın ardından en yüksek katılımın gerçekleştiği Expo oldu.


Expo 2016 Antalya alanı; ülke bahçeleri, 750 bin bitkiden yapılan 118 bitki heykeli, Antalya’nın simgesi Üç Kapılar ve palmiye ağaçlarından esinlenerek tasarlanan 100.7 metre yüksekliğindeki Expo Kulesi, 6 bin 500 kişilik Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük kongre merkezi, Tarım Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgenin özelliklerini ve kültürünü yansıtan 7 restoran, yağmur ormanlarının yok olmasına dikkati çekmek amacıyla tropikal bitkilerin yer aldığı Expo Serası, 75 bin metrekare büyüklüğünde ve Antalya Körfezi’nin iz düşümü şeklinde tasarlanan Expo Göleti çocuklar için Kır Aktivite Alanı ve Kültür Sanat Sokağı’ndan oluşuyor


Sözcü




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye’nin ilk EXPO’su Antalya EXPO 2016’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta imzalanan Paris Anlaşması ile ilgili, “Bu tarihi adımın hayırlı olmasını diliyorum. Kuraklık ve çölleşme konusunda dünyayı samimi davranmaya davet ediyorum” dedi.


Türkiye'de ilk kez düzenlenen EXPO, dün devletin zirvesinin katıldığı görkemli açılışla başladı. 'Çocuk ve Çiçek' temasıyla düzenlenen EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı.


MİLLİ BİR PROJE GÖRDÜK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün New York'ta küresel ısınmayla mücadele konusunda Paris Anlaşması'nın imzalandığını belirterek, "Bu tarihi adımın kuraklık ve çölleşmeyle mücadelede özellikle hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dünyayı bu noktada samimi davranmaya davet ediyorum. Bilhassa az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bu sürecin büyük önem taşıdığını biliyorum" dedi. EXPO alanı içindeki 6 bin 500 kişilik Türkiye'nin en büyük kongre merkezinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şöyle dedi: "EXPO 2016 Antalya hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyete yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. Çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. EXPO 2016 sadece Antalya'nın değil tüm Türkiye'nin ortak iradesinin, kamu-özel sektör işbirliğinin bir ürünüdür. EXPO 2016 Antalya, 1990'daki Osaka'da düzenlenen EXPO'dan sonra kendi alanında en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçti. 53 ülke katıldı. Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum."


ÇEVRECİLİĞİN MERKEZİ

EXPO 2016 Antalya'nın açılışla kalmayacağını belirten Erdoğan, "Buradaki tüm birimler, bütün buradaki bahçeler süreklilik arz eder şekilde, Antalya'nın en büyük zenginliklerinden biri olarak yaşamını sürdürecek. Burada adeta çevreciliğin merkezi oluşuyor. Bütün bunlarla beraber hamdolsun EXPO böylece, Türkiye'nin dünyaya tanıtımında farklı bir fonksiyon icra edecek" dedi.


1.8 MİLYARLIK EXPO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya EXPO'su sayesinde şehre alt ve üst yapı yatırımlarıyla söz konusu organizasyonla girecek olan paranın 1.8 milyar lira olduğunu açıkladı. Erdoğan, etkinlik çerçevesinde 8 milyon ziyaretçinin beklendiğini bildirdi. Aksu ilçesinde bulunan bin 121 dönümlük sergi alanında kurulan EXPO 2016, ülkelerin bahçe kültürlerini tanıtmanın yanı sıra, EXPO Kulesi, EXPO Göleti, Çocuk Adası, Tarım Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi gibi birçok unsuru barındırıyor. EXPO alanında, 120 ayrı türde, 25 bin ağaç, 600 bin metrekare yeşil alan, 5 milyon çiçek, 150 bin çalı yer alıyor. Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Çin Bahçesi'ni açan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Geleceğimi Koruyorum" isimli standını gezdi. Çocuklarla sohbet eden Erdoğan, sus, ses ve ışık gösterisinin ardından alandan ayrıldı.


OSAKA'DAN SONRA EN KALABALIK EXPO

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) verilerine göre, EXPO düzenlenen A-1 kategorisindeki botanik EXPO'lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir, Japonya'nın Osaka kenti oldu. Osaka'ya 1990 yılında 78 ülke katıldı. EXPO 2016 Antalya da, Osaka'nın ardından katılımcı ülke sayısı bakımından en yüksek katılımın gerçekleştiği ülke oldu. EXPO 2016 Antalya'ya 52 ülkeden katılım sağlandı. Sergi alanına girişler saat 10.00'dan 02.00'ye kadar açık olacak.



Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EXPO 2016 Antalya Fuarı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “EXPO 2016 Antalya, ülkemizin tanıtımına çok önemli katkılar sağlayacak” dedi. Erdoğan, bu tesislerin kente kalıcı değer katacağını belirtirken, “Dünya EXPO’su da er ya da geç bizim olacak” diye konuştu


Türkiye’nin ilk Expo’su olan, “Çocuk ve çiçek” temasıyla düzenlenen “EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi”nin açılışı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “EXPO 2016 Antalya inşallah ülkemizin ve şehrimizin tanıtımına çok önemli katkılar sağlayacak. Burası sadece bugün açılışı yapılıp kalmayacak. Şu anda bu açılış 6 ay ama ondan sonra süreklilik arz eden bir süreç başlayacak ve buradaki tüm birimler, süreklilik arz eder şekilde, Antalya’nın en büyük zenginliklerinden biri olarak yaşamını sürdürecek” dedi. 


Etkinlik çerçevesinde 8 milyon ziyaretçinin beklendiğini ve bu etkinlik alanında iç ve dış mekan bahçeleri bulunacağını ifade eden Erdoğan, “Türkiye’nin en büyük kongre merkezi EXPO’da oluyor, 6.500 kişilik bir kongre merkeziyle Antalya yeni bir zenginliğe, modern bir kongre merkeziyle adım atıyor” diye konuştu. EXPO 2016 Antalya hazırlıklarını büyük itina ve hassasiyetle yürüttüklerini hatırlatan Erdoğan, “Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. Çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. Expo 2016 sadece Antalya’nın değil tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu-özel sektör işbirliğinin bir ürünüdür” ifadesini kullandı. 


Katılımıyla tarihe geçti

EXPO 2016 Antalya’nın, 1990’da Osaka’da düzenlenen Expo’dan sonra kendi alanında en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçtiğini anımsatan Erdoğan, “53 ülke... Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum” dedi.

EXPO alanının 120 ayrı türde, 25 bin ağaç, 600 bin metrekare yeşil alan, 5 milyon çiçek, 150 bin çalıyla çok güzel bir görünüme kavuşturulduğunu belirten Erdoğan, olimpiyatlar ve Dünya Kupası’ndan sonraki en önemli uluslararası etkinlik olan EXPO’nun 4 farklı türünün bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, “Türkiye, Allah’ın izniyle er geç olimpiyatları da alacak, dünya EXPO’sunu da alacak, hiç endişeniz olmasın. Bugün olmazsa yarın ama bir gün mutlaka çok büyük organizasyonlar bizim ülkemize gelecektir” ifadesini kullandı.

EXPO 2016 Antalya’nın açılış tarihinin, 23 Nisan gibi ülke ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün arifesinde gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünya çocuklarının ve Türkiye’nin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Antalya’nın bu EXPO 2016 ile başarıyla ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklediğine işaret eden Erdoğan, 5 ay önce yine Antalya’da dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderlerini  ağırladıklarını anımsattı.


Türel’e teşekkür etti

EXPO’nun öncesinde toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi ve EXPO dolayısıyla kente kazandırılan bağlantı yolları ve köprülerle Antalya’yı yeniden şantiyeye dönmüş halde gördüğünü belirtti ve Belediye Başkanı Menderes Türel’e teşekkür etti. Erdoğan, “Belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bütün bunlar modern belediyecilik anlayışının ne olduğunu, bunları kimin başarabileceğini göstermesi bakımından çok önemli” dedi.


EXPO 2016 Antalya’nın açılışı nedeniyle, gece, son teknolojinin kullanıldığı ses ve ışı gösterisi de gerçekleştirildi. Havai fişek gösterisi de, büyük ilgiyle izlendi.

 

Davutoğlu: Tüm dünya Antalya’yı tanıyacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, son yıllarda her alanda büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye’nin, uluslararası çapta düzenlenen organizasyonları da yüz akıyla gerçekleştirdiğini söylerken, EXPO sayesinde de dünyanın Antalya’yı tanıyacağını belirtti. 


Türkiye’nin EXPO 2016 Antalya hedefine ilişkin bilgi veren Başbakan Davutoğlu, “Çocuk teması ve geleceği yeşertmek sloganıyla tarım, bahçecilik alanları ile şehirlerdeki çevresel yapıyı iyileştirmeyi, bu çevrelerdeki yeşillendirmelere katkıda bulunmayı, sağlıklı bir çevre için gerekli bilinci oluşturup, bu deneyimleri paylaşmayı, bütün bunların toplamında da kalkınmada katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Türkiye’nin dünyaya açılan yüzünün Antalya olduğunu söyleyen Davutoğlu, yörenin yüzü güldüğünde Türkiye’nin yüzünün güleceğini ve Antalya’nın kongre turizminin merkezi olduğunu aktardı. Yapılanların bir şehrin, bir ülkenin, bir milletin, bir devletin atakta ve yükselişte olduğunu göstermek için gerçekleştirildiğinin altını çizen Davutoğlu, Türkiye’nin, dünyanın yükselen en büyük gücü olmaya devam edeceğine dikkati çekti.


‘1.8 milyar TL’ yatırım yapıldı

-  EXPO 2016 Antalya 1 milyon 100 bin metrekare alan içinde düzenleniyor.

-  Proje 1.8 milyar liralık yatırımla hayata geçti.

-  Sergi alanında 600 bin metrekare yeşil alan ayrıldı.

-  Toplam 5 milyon adet bitki dikildi.

-  125 çeşitte toplam 25 bin ağaç yerleştirildi.

-  Ağaç yerleştirmede taşıma rekoru kırıldı. 

-  Fuar bitiminde, sergi alanı 6 ay sonra botanik bahçe EXPO olarak yoluna devam edecek.

-  Ülkelerin yanyana kurdukları bahçelerde fuar boyunca dostluk mesajı verilecek.

-  Fuar, kalıcı bir yatırım olarak turizm açısından yeni bir cazibe merkezi olacak.

-  Turizmde alternatif oluşturulması Antalya’nın kalitesini ve katma değerini de yükseltecek

-  Türkiye’nin en yüksek bütçeli ve en büyük projelerinden biri olan EXPO bugüne kadarki en yüksek katılımlı organizasyon olacak.


Turizme kalıcı bir eser oldu

Türkiye ve Antalya için kalıcı bir eser olacak EXPO alanında katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıtacağı ülke alanlarının yanısıra şu bölümler oluşturuldu:

-  Antalya’nın önemli simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı’nı sembolize eden 120 metre yüksekliğinde Expo Kulesi. Yapılan anlaşmayla Expo’da kulenin adı Turkcell oldu. 

-  Türkiye’nin ilk Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi.

-  6500 kişi kapasiteli kongre merkezi.

-  5000 ve 800 kişilik iki adet amfi tiyatro.

-  Çocukların eğlenerek öğrenmesini sağlayan etkinliklerin düzenleneceği Çocuk Adası.

-  Çocuklar için Bilim ve Teknoloji Merkezi.

-  Aileler ve çocuklar için aktivitelerin gerçekleşeceği kır aktivite alanı.

-  EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği Şakayık şeklinde teras.

-  Kültür ve sanat sokağı.

-  Mimari kültürümüzün yansıtılacağı restoranlar sokağı.

-  Expo Gölü.

-  Expo Tepesi.

-  Expo Ormanı.

-  Expo Meydanı.


Milliyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EXPO 2016'nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.


EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi, Antalya'nın Aksu ilçesinde bulunan kongre merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımında düzenlenen bir törenle açıldı.


'Milli bir proje olarak gördük'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya'nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik." dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen EXPO 2016 Antalya'nın açılış törenine katıldı. 


EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi'nin bölge ve katılımcı ülkeler için hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, serginin uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ve Uluslararası Sergiler Bürosu’yla ortak düzenlediğini anımsatarak, her iki örgüte de katkıları ve gösterdikleri iş birliği için teşekkürlerini iletti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya’nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. Bugün(dün) açılışını yaptığımız EXPO 2016 sadece Antalya’nın değil, tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün iş birliğinin bir ürünüdür." diye konuştu.


"23 Nisan çocuklara armağan edilmiş tek bayram"


EXPO 2016 Antalya'nın açılış tarihinin ülke ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün arifesinde gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:


"Yarın(bugün)İstiklal Savaşımızı, milletimizin seçtiği meşru temsilcileri eliyle yürüten Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihidir. Bizim için böylesine önemli bir gün olan 23 Nisan 1920 tarihi aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Bu vesileyle tüm dünya çocuklarının ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum."


"Hadrianus Kapısı'nı sembolize ediyor"


Sergi alanının sadece katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıttığı bir park olmadığını, sergi alanındaki her unsurun çok özel anlamları bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO Kulesi'nin Antalya'nın simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı'nı sembolize ettiğini bildirdi.


Erdoğan, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi'nin Türkiye'nin bu alandaki ilk müzesi olduğunu belirtirken, 6 bin 500 kişi kapasiteli kongre merkezinin de bir ilk olduğunu ve Türkiye’de bu büyüklükte bir kongre merkezi bulunmadığını ifade etti.


İki amfi tiyatronun Antalya'nın kültür ve eğlence dünyasına yeni bir zenginlik katacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergide bulunan alanların her birinin ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek, imkanlar sunduğunu kaydetti.


 "Rekor kıracağına inanıyorum"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya, 1990 yılında Osaka’da düzenlenen EXPO’dan sonra kendi alanında en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçti, 53 ülke. Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.


Antalya’nın bu EXPO 2016 ile başarıyla ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklediğine işaret eden Erdoğan, 5 ay önce yine Antalya'da dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderlerini ağırladıklarını anımsattı.


Antalya zirvesinin, G20'nin en başarılı toplantılarından biri olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aynı şekilde geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13. Zirvesi de her açıdan başarıyla icra edildi. İnşallah bu süreci 22-23 Mayıs’ta düzenleyeceğimiz Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi'yle taçlandırmış olacağız." diye konuştu.


Davutoğlu: 'Daha kaliteli bir demokrasi için çabalıyoruz'


Başbakan Davutoğlu, EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergi Açılış Töreni'nde konuştu. Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa ,bu durum şüphesiz Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor." dedi.


Çavuşoğlu: 'Antalyamıza çok önemli yatırımlar kazandırdık'


Törende konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir Antalyalı olarak EXPO 2016 Antalya'ya ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, EXPO 2016 Antalya'nın sadece Antalya'nın değil, sergiyi sahiplenen, katkı veren, buradan verilecek mesajları özümseyen herkesin olduğunu, söz konusu sergi ile Antalya'ya kalıcı bir botanik park kazandırıldığını ifade etti.


Açılış sonrası Antalya görsel bir şölene Türkiye'nin ilk EXPO'suyla tanık oldu


Dünya


Geri Dön