19 / 04 / 2024

EXPO 2016 Antalya için cami inşa edilecek mi?

EXPO 2016 Antalya için cami inşa edilecek mi?

Antalya Dayanışma Platformu, Akdeniz Dayanışma ile Platformu Antalya Gençlik ve Dayanışma Platformu ortak bir basın açıklaması yaparak, EXPO 2016 Antalya alanında cami inşa edilmesi talebinde bulundu.



Antalya Dayanışma Platformu, Akdeniz Dayanışma ile Platformu Antalya Gençlik ve Dayanışma Platformu ortak bir basın açıklaması yaparak, EXPO 2016 Antalya alanında cami inşa edilmesi talebinde bulundu.


SELÇUKLU VE OSMANLI KÜLTÜRÜ YAŞATILSIN

EXPO gibi organizasyonların kültürel mirası tanıtmak ve yaşatmak açsından özel bir amacı olduğu belirtilen ortak açıklamada, EXPO yönetimine eleştiri getirilerek şöyle denildi : “EXPO alanında anfitiyatro, konser meydanı, yöresel evler vb. alanlar ayrılarak ülkemizin kültürünün tanıtılması planlanmışken, 1500 yıldır Selçuklu ve Osmanlı İslam kültürünün olmazsa olmazı geleneksel mimari tarzda yapılmış bir cami inşa etmek nedense organizasyonu yapanların akıllarına bile gelmemiştir” Açıklamada caminin son dönemde oluşan İslamofobi kara bulutunun dağıtılması açısından fırsat olduğu iddia edildi. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Antalya Dayanışma Platformu, Akdeniz Dayanışma ile Platformu Antalya Gençlik ve Dayanışma Platformu ortak bir basın açıklaması yaparak, EXPO 2016 Antalya alanında cami inşa edilmesi talebinde bulundu. Platformların ortak açıklamasında EXPO 2016 Antalya’nın yaşanabilecek bir gelecek konusuna dünyanın dikkatini çekmek, bu konuda alınması gereken önlemleri geliştirmek amacıya düzenlediği vurgulandı. Açıklamada EXPO 2016 Antalya’nın katılımcı ülkelerin kültürel miraslarını tanıtmak gibi bir şansa sahip oldukları da ifade edildi.. Antalya Dayanışma Platformu, Akdeniz Dayanışma ile Platformu Antalya Gençlik ve Dayanışma Platformu’nun orta açıklamasına şu görüşlere yer verildi: "EXPO 2016 Antalya alanında anfitiyatro, konser meydanı, yöresel evler vb. alanlar ayrılarak ülkemizin kültürünün tanıtılması planlanmışken, 1500 yıldır Selçuklu ve Osmanlı İslam kültürünün olmazsa olmazı geleneksel mimari tarzda yapılmış bir cami inşa etmek nedense organizasyonu yapanların akıllarına bile gelmemiştir. Son dönemde yanlış algı operasyonlarıyla oluşmuş İslamofobi kara bulutunun özellikle yabancı ziyaretçilere kendi dillerinde yazılı ve görsel kaynaklarla sunulacak literatür ile İslam kültürünü tanıtarak dağıtılma fırsatı neden kaçırılmaktadır.”


192 GÜN 5 KEZ EZAN OKUNMALI

Açıklamada, "192 gün açık kalacak fuarda günde 5 kez ezan okunması, Müslüman ziyaretçilerin manevi yeterlilikte bir ortamda namaz kılmaları, hem de farklı din mensuplarına tanıtım yapılabilecek bir kültür merkezi niteliğinde cami inşa edilmesi ilk adımda planlanması gereken bir durumdu. EXPO ile ilgili yapının gün yüzüne çıkmasıyla dikkat çeken cami eksikliğini ilave bir plan ile acilen giderilmesi ve geleneksel, mimari tarzda bir caminin yapılması gerekmektedir” görüşüne de yer verildi. 



Akdeniz Gerçek Gazetesi



Geri Dön