27 / 04 / 2024

Expo Turkey by Qatar kapılarını açtı!

Expo Turkey by Qatar kapılarını açtı!

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Expo Turkey by Qatar bugün başladı. Fuar ile iki ülke arasındaki ticaretin 2 katına çıkarılması hedefleniyor.




Katar ve Türkiye, daha güçlü bir ekonomik işbirliği için ortak bir fuara imza atıyor. İki ülke arasındaki stratejik ortaklık, “Expo Turkey by Qatar” adlı bu fuarla dünya sahnesine taşınacak ve her iki ülkeyi de bölgedeki ekonomi merkezleri haline getirecek.


Expo Turkey by Qatar , Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde (QNCC) 21 Nisan’a kadar 200’den fazla Türk firmanın katılımıyla düzenlenecek. Fuarın ikinci gününde Türkiye’den seçilmiş 40 işadamı ve Katar’dan seçilmiş 40 işadamının katılımıyla da Türk-Katar İş Liderleri Zirvesi gerçekleştirilecek. Fuara, Türkiye ve Katar’dan yatırımcıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.


Medyacity ve Katar Vakfı’na bağlı Katar Ulusal Kongre Merkezi (QNCC) tarafından organize edilen fuarda, Türkiye ve Katar’dan üst düzey devlet temsilcileri de hazır bulunarak destek verecek. Fuar aynı zamanda ikili iş ve devlet görüşmelerine ve ortaklıklara ev sahipliği yapacak.


Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Expo Turkey by Qatar’ın Türkiye-Katar ekonomik ilişkileri açısından ve bölgede faaliyet gösteren yatırımcılar için çok etkili bir fuar olacağını söyledi. Kurt, “İnşaat, müteahhitlik ve mobilya başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin katılımı ile ticari anlamda bir nev’i Katar çıkartması yapacağız. Türkiye ve Katar’ın ticaret hacmini iki katına çıkartacağız” dedi.


Kurt, Expo Turkey by Qatar ile iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasının ve bölgedeki diğer ülkelerde yatırım ve işbirliği fırsatlarının da kuvvetlendirmesinin amaçladığını dile getirdi. Kurt, şöyle devam etti: “Expo Turkey By Qatar işadamlarının tanışmalarını kolaylaştıracak, bilgi ve rakamları paylaşabilecekleri akıllı bir ara yüz sunuyor. Organizasyona yaklaşık 5 bin kişinin katılması bekleniyor.”


Expo’nun fırsatları

  1.  Karşılıklı ilgili Bakanların katılımı
  2.  150’nin üzerinde Türk şirketi ile direkt görüşme
  3.  Yatırım otoriteleri ve satın alma otoriteleri ile direkt görüşme
  4.  Katar ve Türk işadamları ile bire bir görüşme
  5.  Katar ile işbirliği fırsatı


Vatan



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Katar ve Türkiye, daha güçlü bir ekonomik işbirliği için imza attığı ortak fuar, yoğun katılımla bugün başladı. 


İki ülke arasındaki stratejik ortaklık, 'Expo Turkey by Qatar' adlı bu fuarla dünya sahnesine taşınarak, her iki ülkeyi de bölgedeki ekonomi merkezleri haline getirmeyi hedefliyor. Expo Turkey by Qatar, Katar Ulusal Kongre Merkezi'nde (QNCC) 19-21 Nisan 2017 tarihlerinde 200'den fazla Türk firmanın katılımıyla düzenleniyor. Fuarın 2. gününde Türkiye'den seçilmiş 40 işadamı ve Katar'dan seçilmiş 40 işadamının katılımıyla da Türk-Katar İş Liderleri Zirvesi gerçekleştirilecek. 


İkili görüşmeler 

Medyacity ve Katar Vakfı'na bağlı Katar Ulusal Kongre Merkezi (QNCC) tarafından organize edilen fuarda, Türkiye ve Katar'dan üst düzey devlet temsilcileri de hazır bulunarak destek verecek. Fuar aynı zamanda ikili iş ve devlet görüşmelerine ve ortaklıklara ev sahipliği yapacak. İnşaat, müteahhitlik ve mobilya başta olmak üzere Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin katılımı adeta bir 'Katar çıkarması' yapılarak, Türkiye ve Katar'ın ticaret hacmini iki katına çıkartmak amaçlanıyor. Expo Turkey by Qatar ile iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasının yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerle de yatırım ve işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi hedefleniyor. 


Hedef 1.5 milyar $ 

Expo Turkey by Qatar, Türkiye ve Katar arasında var olan ikili ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Katar'ın Başkenti Doha'da gerçekleşiyor. 300 firmanın katılacağı EXPO Turkey by Qatar'a inşaat, emlak/ gayrimenkul, yapı malzemeleri, turizm, sağlık turizmi, enerji, çevre yönetimi, gıda, ulaşım ve mobilya gibi farklı alanlardan toplam 8 sektör katılıyor. EXPO Turkey by Qatar kapsamında Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik ticari fuar, Türk kültürü sergisi, Türk MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri) işadamları zirvesi, birebir iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda fuarda oluşturulacak Türk Kültür Şehri ile Türk kültürünün MENA bölgesinde etkin tanıtımının sağlanması da hedefleniyor. Katar'ı Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'ne aralanan bir ticaret kapısı olarak konumlayarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin 700 milyon dolardan, 1.5 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.


İKİ KATINA ÇIKACAK 

Bu yıl inşaat sektörü için birçok düzenleme yapıldı. Önce yabancıya satışın artması için Türkiye'den ev alan yabancıya vatandaşlık verileceği açıklandı. Türkiye'de 1 milyon dolarlık ev alan, 2 milyon dolarlık yatırım yapan, 3 milyon dolarlık hesap açanlar vatandaş olacak. 


Ayrıca yabancı yatırımcıya Türkiye'den alacağı ilk ev için KDV muafiyeti geldi. Sonra yerli alıcı için yüzde 10'u bulan KDV indirimi yapıldı ve yaklaşık yüzde 1 olan damga vergisi sıfırlandı. Yani eskiden yüzde 8 KDV ödeyen şimdi yüzde 1, yüzde 18 ödeyen ise yüzde 8 KDV ödeyecek. Son olarak da tapu harçları düştü. Binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15'e düşürüldü. Bugüne kadar 500 bin liralık ev alırken hem alıcı hem satıcı 10'ar bin lira tapu harcı ödüyordu. Yeni düzenleme ile her iki taraf içinde tapu harcı 7 bin 500 liraya düştü. Tüm bu yapılan düzenleme ile hem iç pazarda canlılık sağlanması hem de yabancıya satışın artması hedefleniyor. Yıllık 4.5 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satışın 10 milyar doların üzerine çıkması hedefleniyor. 



Milliyet


Geri Dön