26 / 04 / 2024

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı!

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı!

Tüketici Sorunları Derneği ( TÜSODER ) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Eylül'de tüketici fiyatlarında yüzde 8,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,84 artış görüldüğünü anımsattı...



Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, tüketicilerin elektrik, su, doğalgaz, sağlık, gıda, eğitim ve haberleşme gibi temel ihtiyaçlarının yer aldığı ayrı enflasyon hesaplamasına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Halihazır yöntemle belirlenen enflasyon rakamları, tüketici cephesinden gerçekçi görülmemektedir" dedi. 


Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylülde tüketici fiyatlarında yüzde 8,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,84 artış görüldüğünü anımsattı. 


Elektrik ve doğalgaz zammının henüz bu tabloya yansımadığına dikkati çeken Ağaoğlu, yüzde 9'luk artışın bir yıllık tüketici enflasyonunun üzerinde olduğunu savundu. 


Ağaoğlu, enerji faturalarının dar gelirli tüketicileri sıkıntıya sokacağını ileri sürerek, şunları dile getirdi: 


"Açıklanan enflasyon rakamları, çarşı ve pazar enflasyonuyla örtüşmüyor. Tüketicilerin elektrik, su, doğalgaz, sağlık, gıda, eğitim ve haberleşme gibi temel ihtiyaçlarının yer aldığı ayrı enflasyon hesaplamasına ihtiyaç vardır, halihazır yöntemle belirlenen enflasyon rakamları, tüketici cephesinden gerçekçi görülmemektedir. Fiyat artışları hakkında yapılan tespitlerin genel ürünleri kapsamasından ötürü tüketicinin en temel ihtiyacı olan kalemler için ayrı değerlendirme yapılmalı."


Enflasyon oranının düşük hesaplanmasının, değişken oranlı faizle tüketici kredisi kullanan az sayıdaki tüketici için yararlı olduğunun görüldüğünü aktaran Ağaoğlu, milyonlarca sabit gelirli tüketicinin zamlar yüzünden bu bayramı hüzünlü karşılamak zorunda kaldığını, bu artışın diğer ürün ve hizmetleri de tetikleyeceği endişesi taşdıklarına işaret etti. 


"Ekonomik zorlukla karşılaşan tüketiciler, tek çare olarak borçlanmasın" diyen Ağaoğlu, "Daha önce bankalardan kredi kullanan 1 milyon 220 bin aile, bayrama temerrüde düşmüş olarak girdi. En güzel ve mutlu yaşanan bayram, sağlıklı, borçsuz ve sevgi dolu geçirilen bayramdır. Tüm tüketicilerin bu konuda bilinçli olması gerekir. Herkese iyi bayramlar" şeklinde konuştu.


AA 


Geri Dön