27 / 04 / 2024

Eylül ayı kira artış oranı 2015!

Eylül ayı kira artış oranı 2015!

Kiracılık Kanunu gereğince kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamaları mesken ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor. Peki, Eylül ayı kira artış oranı 2015 nedir?



Eylül ayı kira artış oranı 2015!

Kiracılık Kanunu gereğince kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamaları mesken ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor.


Evdeki kiracıya üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılırken, işyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor. Buna göre, işyeri kira bedeline mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Hesaplamalarda kullanılan; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Eylül ayında açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Yukarıdaki verilere göre Eylül ayı kira artış oranı 2015 nedir?


Eylül ayı kira artış oranı 2015; bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 6,21 oluyor. Buna göre evdeki kiracıya en fazla bu oranda zam yapılıyor.



Üretici fiyat endeksi Ağustos 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön