25 / 04 / 2024

Eylül ayı kira artış oranları yarın açıklanacak!

Eylül ayı kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira sözleşmesi Eylül ayı içerisinde yenilenen kiracılara uygulanacak kira artış oranları yarın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ÜFE dahilinde açıklanacak..



Kira sözleşmesi senelik olarak yenilenen kiracıların kira bedellerine senelik olarak zam yapılıyor. Kira hesaplamalarında kullanılacak oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Ağustos ayında yenilenen kira sözleşmeleri için kira artış oranları 3 Ağustos'ta açıklanmıştı. Açıklanan verilere göre konuttaki kiracıya yüzde 4,77 oranında zam yapıldı. Ancak işyeri kiralamalarında bu oranların zorunlu olmaması nedeni ile sözleşmede hangi oran yazıyorsa o oran üzerinden zam yapıldı.


Böylece mevcut kira bedeli 1000 lira olan meskendeki kiracının yeni kira dönemi için kirası 1047 liraya yükseldi.


Kira sözleşmesi Eylül ayı içerisinde yenilenen kiracılara uygulanacak kira artış oranları ise yarın TÜİK tarafından açıklanacak.


Kira artış oranı kanun maddesi

Borçlar Kanunu Madde 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış oranları Ağustos 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön