25 / 04 / 2024

Eylül ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Eylül ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmenizin Eylül ayında sona ereceğini farz edelim. Bu durumda Eylül ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Eylül ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte kira zammı hesaplama formulü..



Eylül ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Ev sahibi ile kiracısı arasındaki hukuki ilişkiler, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanun gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Peki, kira sözleşmenizin Eylül ayında sona ereceğini farz edelim. Bu durumda Eylül ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Eylül ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Kira bedeline, yenilenen kira dönemlerinde ev sahibi tarafından zam yapılıyor. Peki, ev sahibi zammı neye göre yapıyor? 


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, kira bedeline yapılacak zam oranı, ÜFE oranlarına bağlanıyor. Kira zammı, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Bilindiği üzere ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Yeni adıya Yurt İçi Üretici Fiyet Endeksi (Yİ-ÜFE); belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Bir döneme ait veriler, bir sonraki ayı başında açıklanıyor. Buna göre Eylül ayına ait ÜFE oranları da Ekim ayının başında TÜİK tarafından açıklanacak.


TÜİK tarafından Şubat 2014'te yapılan açıklamaya göre kira artış oranlarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması ön görülüyor.


Eylül ayında kiraya yapılacak zamlar, Ekim ayında açıklanan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranını geçemiyor.



Kira bedeli nasıl tespit edilir?



Geri Dön