20 / 04 / 2024

Eylül ayında kiracıya en fazla ne kadar zam yapılacak?

Eylül ayında kiracıya en fazla ne kadar zam yapılacak?

Meskenlerde kiracıya yapılacak zamlar, Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlanmış olup; işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar böyle bir sınırlama bulunmuyor. Peki, Eylül ayında kiracıya en fazla ne kadar zam yapılacak?



Eylül ayında kiracıya en fazla ne kadar zam yapılacak?

Meskenlerde kiracıya yapılacak zamlar, Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlanmış olup; işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar böyle bir sınırlama bulunmuyor.


Konut kiracılarına yapılacak zam hesabında kullanılan üretici fiyat endeks verileri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, kira bedeline yapılacak artış hesaplamalarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Kira hesaplama örneği..

Mevcut kira bedeli: 1000 TL

Kira artış oranı: yüzde 9,88

Kira zam bedeli: 98,8 TL

Zamlı kira bedeli: 1098,8 TL



Kiracı ve ev sahibi hakları kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön