20 / 04 / 2024

Eylül'de 50 bin konut ilk kez satıldı!

Eylül'de 50 bin konut ilk kez satıldı!

Gayrimenkul sektörü oyuncularının 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye etkisini kırmak için başlattığı kampanya gördüğü yoğun ilgiden dolayı yıl sonuna kadar uzatıldı. Firmalar farklı fiyat ve ödeme seçenekleriyle ev sahibi olmak isteyenleri yıl sonuna kadar satış ofislerine davet ediyor.



Gayrimenkul sektörü oyuncularının 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye etkisini kırmak için başlattığı kampanya gördüğü yoğun ilgiden dolayı yıl sonuna kadar uzatıldı. Şimdi ev almanın zamanı mesajını veren firmalar farklı fiyat ve ödeme seçenekleriyle ev sahibi olmak isteyenleri yıl sonuna kadar satış ofislerine davet ediyor


 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye etkisini ortadan kaldırmak için Türkiye'nin ekonomideki en önemli ayaklarından birisi olan gayrimenkulde harekete geçildi. Bir yandan konut satışlarının darbeden etkilenmesini önlemek diğer yandan da vatandaşların uygun ev koşullarıyla ev sahibi olmasını sağlamak amacıyla önce Emlak Konut GYO, sonra Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) uygun ödeme koşullu kampanya başlattılar. 1 Ağustos'ta başlayan kampanya kapsamında, yüzde 20 peşinat yüzde 0.70 faiz oranı ve 120 ay vadeyle ev sahibi olmak mümkün oldu. Emlak Konut ağustos-eylül döneminde toplamda 2.4 milyar lira değerinde 3 bin 100 adet konut sattı. Kampanyaya olan ilgiden ve ekonominin çarklarının dönmeye devam etmesi için Emlak Konut kampanyayı yıl sonuna kadar uzattı. 1 Ağustos'ta Emlak Konut kampanyasına eş bir kampanya başlatan GYODER de talep üzerine 15 Ekim'e kadar uzattığı kampanya kapsamında 3 bin 400 bağımsız bölüm sattı, 2.6 milyar TL gelir elde etti. 2.5 ayda toplam 6 bin 500 bağımsız bölüm satışından 5 milyar TL gelir elde edildi. 


109 BİN KONUT SATILDI 


Buna ek olarak firmalar da kendi bünyesinde konut alımlarında faizi ve peşinatı düşürüp vadeyi uzatan kampanya başlattılar. Kimi şirketler peşinatı yüzde 5'e kadar çekerken, bazı şirketler  de 100 aya kadar faizi sıfıra düşürdü. Uygun koşullarla konut sahibi olma imkânı veren kampanyalarla birlikte Türk halkı, Öncelikle ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı tercih etti. Böyle olunca da Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranında artarak 108 bin 918 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 artarak 42 bin 83 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 38.6 olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarda, Türk halkının konuttaki faiz oranlarının düşmesiyle birlikte gayrimenkul alımına yöneldiğini gösteriyor. Firmalar da gelen yoğun talep üzerine süreyi yıl sonuna kadar uzattılar. "Şimdi ev almanın zamanı" diyen birçok firma farklı fiyat ve ödeme seçenekleriyle ev sahibi olmak isteyenleri yıl sonuna kadar satış ofislerine davet ediyor. 


Eylül de 50 bin konut ilk kez satıldı!



'Gayrimenkulde ödeme planları devam edecek' 



GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkulde yakalanan ivmeyle 2015'te ulaşılan 1 milyon 290 bin satış rakamına, 2016 yılı sonunda da ulaşılabileceğini belirtti 


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) ekonomik kalkınmaya destek olmak ve sektöre ivme kazandırmak amacıyla 1 Ağustos'ta başlattığı 'Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye1 kampanyası 15 Ekini de sona erdi. GYODER elen yapılan açıklamaya göre iki buçuk ayda toplamda 3 bine yakın konut ve yaklaşık 400 ofis satışından 2.6 milyar TL hasılat elde edildi. GYODER Başkanı Aziz Torun, Emlak Konut ve GYODER kampanyalarının, yüzde 0.70 faiz oranıyla konut alımında önemli bir ivme yarattığını vurguladı.

 

Torun, firmaların kampanya dışında da kendi imkânları ve banka anlaşmalarına bağlı ödeme planları sunduğunu belirterek "Yüzde 0.70 faiz oram altında kısaltılmış vadelerin de oluştuğu bu ödeme planları devam edecek. Yakalanan bu güçlü ivme ile 2015te ulaşılan 1 milyon 290 bin satış rakamına, 2016 yılı sonunda da ulaşabileceğiz" dedi. 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ülkenin kritik bir süreci geride bıraktığının altını çizerek yarınlara katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Murat Kurum, Emlak Konut'un başlattığı 'Ülkemizin Yarınlarına Güveniyoruz' kampanyasının, Türkiye'nin istikrarına duyulan güvenin yanında. Emlak Konut'un sahip olduğu misyonun bir ürünü olduğunu dile getirdi. Kampanya başladığında bankaların konut kredi faiz oranlarının aylık yüzde 1.08 seviyelerinde olduğuna dikkati çeken Kurum, "Sizlerin de yakından takip ettiği gibi Emlak Konut kampanyasının olumlu etkisi bir anda tüm sektöre yayıldı ve sektördeki diğer firmalar da kampanyamıza destek verdi ve aynı vade ve oranları onlar da uygulamaya başladı. Böylece tüm sektörde ciddi bir hareketlilik yaşandı" dedi. 


Eylül ayında günde 3.630 konut satıldı

- Türkiye'de konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranında artarak 108 bin 918 oldu. Bu da günde 3.630 konut satıldığı anlamına geliyor. 

- İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 artarak 42 bin 83 oldu. Toplam konut satışlarında ipotekli satışların payı yüzde 38.6 olarak gerçekleşti. 

- İstanbul 17 bin 40 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 11.564 konut satışıyla Ankara, 60-50 konut satışıyla  İzmir  izledi. 

- Eylülde Irak vatandaşları Türkiye'den 230 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 140 konut ile Suudi Arabistan, 99 konut ite Rusya Federasyonu, 85 konut ile Kuveyt izledi. 


'Konutta yapılan teşvikler sektöre canlılık getirir' 


İnşaat sektörünün, Türk ekonomisi için çok önemli bir yapıtaşı olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Kurum, inşaat sektörünün, toplam istihdamda yaklaşık yüzde 8'lik bir payı olduğunu hatırlattı. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün Türkiye adına sadece çimento ve demirden çok daha büyük anlamlar taşıdığını belirten Kurum şöyle konuştu: "Tapu harçlarının daha makul seviyelere çekilmesi, ilk defa konut alacaklara yönelik avantajlar sağlanması, konutlarda arsa rayiç bedellerinin hesaplanmasında değişikliğe gidilmesi daha önce sektörün önemine istinaden verdiğimiz önerilerden bazıları, Bununla birlikte konut kredi kullandırma oranının yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılması, KDV oranlarında kısmi indirim kararı alınması, sektöre bakış açısının çok olumlu olduğunun işaretlerinden sadece birkaçı. Biz, sektöre canlılık getirmeye yönelik bu tür teşviklerin devam edeceğini ümit ediyoruz." Konutta faiz inince satışlar patladı Konut satışları faizlerin yüzde 1 'in altına inmesi ve sektördeki kampanyalarla birlikte gayrimenkul sektörüne canlılık geldi. Eylülde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranında artarak 108 bin 918 oldu. Asıl büyük artış ise ipotekli (kredili) satışlarda yaşandı. Bu rakamlar da tüketici talebinin ne kadar canlı olduğunu gösterirken, alıcının da kredi faizlerine ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Gayrimenkul sektörünün önemli oyuncuları da konutta faizin 1'in altında kalması durumunda bu yıl sonuna kadar 1.5 milyon adetlik konut satış rakamına ulaşacaklarını belirtiyorlar. 


Habertürk



Geri Dön