19 / 04 / 2024

Eyüp Muhçu: 1.5 metre artışa izin, Boğaz'a hançer!

Eyüp Muhçu: 1.5 metre artışa izin, Boğaz'a hançer!

Boğaziçindeki turizm tesislerinde 9.5 metre olan yükseklik hakkının 11 metreye çıkarılması tepkilere neden oldu. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Boğaziçinin oteller bölgesi haline geleceği uyarısında bulundu



Boğaziçi'ne havadan bakmak için tıklayın!Boğaziçi'ni havadan izlemek için tıklayın!

Boğaziçindeki turizm tesislerinde 9.5 metre olan yükseklik hakkının 11 metreye çıkarılması tepkilere neden oldu. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Boğaziçinin oteller bölgesi haline geleceği uyarısında bulunurken İBB CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız İstanbul geneli için iyi ama Boğaz için sakıncalı bir karar değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde CHPnin ret oyu verdiği yeni düzenlemeye göre sahil şeridinde yer alan turizm amaçlı binalarda sorun yaratan havalandırma, aydınlatma, ısıtma ve asansör ekipmanı ile ilgili görünümü düzenlemeye izin verilerek, yükseklik hakkı arttırıldı.

Yeni düzenlemeye tepki gösteren Muhcu, son zamanlarda yapılan hukuk dışı uygulamaları meşrulaştırmak ve yeni ihlallerin önünü açmak için bu düzenlemenin yapıldığını ifade etti.

Muhcu, düzenlemenin mevcut kaçak katların meşrulaştırılması anlamına geleceğini vurgulayarak Rumelihisarında Kadir Topbaşın oğlunun ortağı olduğu ve onarım ruhsatı ile adeta yeniden yapılan Lokma Restorantın bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi.

Boğaziçinin dokusu bozulacak

Muhcu, bir süre önce Maliye Bakanlığı tarafından özellikle Boğaziçinde bulunan kamu taşınmazlarının ve arazilerinin turizme açılmasının gündeme getirildiğini anımsattı.

Bu düzenleme ile kamu mülklerinin daha kolay pazarlanacağını vurgulayan Muhcu İstanbulda rant değeri yüksek olan Boğaziçi ve tarihi yarımada büyük tehdit altında. Rant projelerini gerçekleştirebilmek için birtakım imtiyazlar sağlamak amacıyla geçmişte de bazı adımlar atıldı. Yeni düzeleme de bu girişimlerin devamı diye konuştu.

Muhcu, geri görünümde kalan alanda yapılacak binaların yüksekliğinin de artacağına dikkat çekti. Boğaziçinin oteller bölgesi haline getirilmek istenmesini eleştiren Muhcu Nüfus yoğunluğu artacak, Boğaziçinin dokusu yoğunluk nedeniyle bozulacak. Boğaziçinin daha yoğun kullanılması ile tescilli kültür varlıkları zarar görecek dedi.

İBBnin CHPli Meclis Üyesi Yıldız da Boğaziçi Yasasının özelliğinin Boğaza bakan yamaçları hem nüfus hem yapı yoğunluğu açısından korumak olduğunu belirtti. İstanbul genelinde imar planının değiştirilerek konutlardaki yüksekliğin 3 katın üzerine çıkarıldığını ifade eden Yıldız, aynı uygulamanın Boğaziçinin öngörünüm bölgesine ve geride kalan değerli alanlarına da getirilmesini eleştirdi.

CUMHURİYET


Geri Dön