19 / 04 / 2024

Eyüp Muhcu: TMMOB'a kayıtlı sahte mimarlar tespit ettik!

Eyüp Muhcu: TMMOB'a kayıtlı sahte mimarlar tespit ettik!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Eyüp Muhcu, yaptıkları araştırmada TMMOB’a kayıtlı bazı kişilerin diploma veya denklik belgelerinin sahte olduğunu tespit ettiklerini belirtti



Muhcu, TMMOB Genel Merkezinde düzenlediği basın açıklamasında, sahte kayıtların tespiti amacıyla, Türkiye ve KKTC’deki tüm mimarlık fakültelerinden mezun listelerinin gönderilmesini istediklerini, YÖK’ten bilgi talep ettiklerini anlattı.

Yazışmalar sonucunda, 30 kişinin diplomasının veya denklik belgesinin sahte olduğunu ve söz konusu kişilerin bu belgelerle TMMOB’a üye olarak mimarlık faaliyetinde bulunduklarını tespit ettiklerini belirten Muhcu, "Sahte diploma ve denklik belgeleri ile ’mimarlık’ yetkisi kullanan organize bir sahtekarlıkla karşı  karşıyayız. bu konuyla ilgili odamız yasal işlemleri başlatmıştır" dedi.

Sahte oldukları tespit edilen bazı diplomalara YÖK Başkanlığınca denklik belgesi düzenlendiğinin görüldüğünü ifade eden Muhcu, bunun YÖK’ün denklik belgesi düzenlerken herhangi bir inceleme ve diplomaların geçerliliği konusunda bir araştırma yapmadığını gösterdiğini iddia etti.

Sahte diploma ile TMMOB’a kayıt yaptıran şahısların hepsinin diplomalarının KKTC’de bulunan üniversitelere ait olduğuna dikkati çeken Muhcu, bunlardan bir kısmının bu üniversitelere kayıt yaptırdığını ancak eğitimini tamamlamadan ayrıldığını, bir kısmının ise hiç kayıt yaptırmadığını tespit ettiklerini söyledi.

Söz konusu 30 kişinin KKTC ile bağlantılı olmasının düşündürücü ve yetkili makamlarca özellikle araştırılması gereken bir husus olduğunu belirten Muhcu, "Şahısların KKTC’de bulunan üniversitelerden diploma satın almasını mutat bir uygulamaymış gibi yansıtması bu üniversitelerin eğitim vermekten çok, ticari bir kuruma dönüştüklerinin göstergesidir" dedi.

Konuyla ilgili YÖK’e gerekli başvuruları yapmalarına rağmen cevap  alamadıklarını savunan Muhcu, Türkiye’deki vakıf ve devlet üniversitelerinin ciddiyetle araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu şahıslar hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunduklarını, odadaki kayıtlarının geri alındığını ifade eden Muhcu, mimarlık unvanı kullanarak sundukları mimarlık hizmetlerinin geçersiz olduğunun idarelere bildirildiği söyledi.

-"SAHTE DİPLOMA 25 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR"-

Muhcu, bir gazetecinin "Bu sahte diplomaları nasıl alıyorlar, parayla mı?" sorusuna, "25 bin dolardan başlayarak sahte diploma alıyorlar. Bunu KKTC’deki bir şebeke yapıyor. Bu organize suç olarak değerlendirilmelidir" yanıtını verdi.

TMMOB Genel Sekreteri Necip Mutlu da YÖK’ün diplomalar konusunda ciddi bir inceleme yapmadığını savunarak, hiç okula gitmeyen Doğu Akdeniz Üniversitesinden diploma alan bir kişinin İstanbul’daki Kartal Belediyesinde hala bir partinin meclis üyeliğini yaptığını iddia etti.

TMMOB Hukukçusu Belma Çelik de yapılan eylemin "resmi belgede sahtecilik" suçuna girdiğini belirterek, "Soruşturma devam ediyor. Bir kısmına kamu davası açıldı. Davaları takip edeceğiz" dedi.
AA


Geri Dön