25 / 04 / 2024

Eyüp Sultan Türbesi, 2014 yılı nisan ayında ziyarete açılacak!

 Eyüp Sultan Türbesi, 2014 yılı nisan ayında ziyarete açılacak!

İSTANBUL Büyüksehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, restorasyonu devam eden Eyüp Sultan Türbesi' nin açılış müjdesini verdi. Eyüp Sultan Türbesi, 2014 yılı nisan ayında ziyarete açılacak.



2011 yılından beri restorasyon çalışmaları devam eden Eyüp Sultan Türbesi, 2014 yılı nisan ayında ziyarete açılacak.


İSTANBUL Büyüksehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, restorasyonu devam eden Eyüp Sultan Türbesi'nin açılış müjdesini verdi. Eyüp Sultan Camli’nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Topbaş, 250 yıldan bu yana Eyüp Sultan Türbesi'nde ilk defa köklü ve doğru bir restorasyon calısmasının yapıldığını İfade etti. Türbenin restorasyonunu Büyüksehlr Belediyesi'nin yaptırdığını belirten Topbas, "Türbe, inşallah nisan ayı gibi ziyarete açılacak. Bizim için gerçekten büyük bir mutluluk, bize nasip olduğu için hamd ediyorum." dedi.


"Sıradan basit bir onarımla geçemezdik"

Titiz bir restorasyon yapıldığının altını çizen Topbas, 'Türbenin, 250 yıl önce 4. Murad'ın gördüğü bir rüya üzerine, o dönemde restorasyonu yapılmış ama ondan sonra cok basit bir takım onarımlar geçirmiş. İlk restorasyon çalış­malarına başlandığında adeta biraz toparlanıp, çinilerin oynayanları yerine yapıştırılıp, devam edilecekti ancak sonradan gördük ki, basit bir restorasyon değil, Ciddi bir restorasyon yapıl­ması gerekiyor." diye konuştu.


"Abdüihamid döneminde bazı çiniler götürülmüş"

Restorasyon çalışmaları sırasında bir gerçekle daha karşılaştıklarını belirten Topbaş, Abdüihamid döneminde bazı cimlerin götürüldüğünü söyledi. Topbas, "80-100 bin Avro de­ğerinde olan çiniler müzelere götürülmüş. Yerlerine sahtelerini koymuşlar. Hepsini toparladık, temizlendi. 1.5 yılı askın, 2 yıla yakın za­mandır bir çalışma var. Once türbe diye başla­dık ama arkasından hazirenln tamamını, diğer kabirleri ve özellikle cülus yolunu da ciddi anlamda ele aldık." dedi.


Türbe 2014 nisan ayında açılıyor

Türbenin 2014 yılının nisan ayında ziyarete açılacağını belirten İstanbul Büyüksehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şunları kaydetti; "Köklü bir çalışma yapılmakta. Sadece üst yapıda değil, altta da çevredeki kolektör ve kanalların zaman zaman oynaması ve patlamasıyla içerideki bir kuyunun bile kirlendiğini tespit ettik. O da değiştirildi, kanallar yeniden yapıldı ve tertemiz hale getiriliyor. Bir daha herhalde birkaç yüzyıl devam eder diye düşünüyoruz. Tek tek çiniler sökülerek, temizlendi. 7 bin 678 çiniden bahsediyoruz. Bunlar, tekrar orijinal haliyle kullanılmak üzere kimyasallar­dan geçiriliyor, asitten geçiriliyor. 250 yıldan bu yana ilk defa köklü ve doğru bir restorasyon yapılmakta."


İstanbul Ajansı 


Geri Dön