25 / 04 / 2024

Ezinç Metal, güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma sağlıyor!

Ezinç Metal, güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma sağlıyor!

Güneş enerji sistemleriyle tanınan Ezinç Metal, enerji dünyasında bir ilke imza attı. Ezinç mühendisleri geliştirdikleri projeyle güneş enerjisi ile hem soğutmayı hem de ısınmayı sağladılar. Yeni sistem 'Adsorblama' adını taşıyor



Ezinç Metal mühendislerinin geliştirdiği 'Adsorblama' isimli cihaz, güneş enerjisi ile hem soğutma hem de ısınma yaparak sektörde yeni bir çağın kapısını açtı.

Güneş enerji sistemleriyle tanınan Ezinç Metal, enerji dünyasında bir ilke imza attı. Ezinç mühendisleri geliştirdikleri projeyle güneş enerjisi ile hem soğutmayı hem de ısınmayı sağladılar. Yeni sistem 'Adsorblama' adını taşıyor.

Sistem klasik absorbsiyonlu soğutma sistemlerine göre daha düşük çalıştırma sıcaklığına sahip. Sistemin çalışması için 55 C ile 95 C sıcaklık gerekiyor. Enerji, klasik düzlemsel güneş kolektörü sistemleri ile sağlanıyor.

Adsorblama adlı yeni üründe güneş kolektörlerinde elde edilen sıcak suyun tek serpantinli bir boylerde depo edildiğini belirten Ezinç Metal'in Proje Bölümü'nden Makine Mühendisi ismail Alp, depo edilen sıcak su 55 derecenin üzerine çıkınca, pompa istasyonları yardımı ile absorbsiyonlu soğutma cihazına gönderildiğini söylüyor. Suyun cihazda, 6 ila 20 C arasındaki sıcaklıklara kadar soğutulduğunu anlatan İsmail Alp, elde edilen soğutulmuş suyun cihazdan yine pompa istasyonları yardımı ile bir akümülasyon tankında depo edildiği, depo edilen soğuk suyun ise fancoil soğutma sistemine aktarılarak mekn soğutmasını gerçekleştirdiği bilgisini veriyor.

Havuzlar bile ısıtılabiliyor

Makine Mühendisi İsmail Alp sistem hakkında şu bilgileri veriyor:

'Ezinç Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemleri, etkili nominal soğutma gücü olarak 8 KW ve15KW kapasitelerinde üretilmektedir. 8 KW kapasiteye sahip sistem de güneş enerji sisteminden 13,5 KW enerji alınarak adsorp: yonlu soğutma cihazına verildiğinde, 8 KW değerinde soğutma gerçekleştirilmektedir. Bu değer bazı zaman diliı Ierinde ise 11 KW kadar çıkabilmektedir. Cihazda adsoı lama sonucunda oluşan atık ısı ise 21,5 KW değerindec 15 KW kapasiteye sahip sistem de ise güneş enerji sisi minden 26 KW enerji alınarak adsorpsiyonlu soğutma hazma verildiğinde 15 KW değerinde soğutma gerçekle tirilmektedir. Bu değer bazı zaman dilimlerinde ise 23 K kadar çıkabilmektedir. Cihazda adsorblama sonucun oluşan atık ısı değeri ise 42 KW değerindedir. Bu elde edilen atık ısı, ya da  tekrar soğutma ünitesinden geçirilerek c ortama bırakılmakta, ya da villa gibi uygulamalarda havuz ısıtmasına destek olarak kullanılmaktadır. Sistem özelliği ile de aynı anda ortam soğutması yaparken, ısıtılma ihtiyacı olan örneğin havuz gibi bölümlere de ısıtır desteği sağlamaktadır. Birden fazla ESS (Ezinç Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemi) Ünitesinin KASKAD şekilde birleştirilmesiyle, daha büyük soğutma ihtiyacının olduğu mekanlarda da uygulama yapılabilmek mümkündür.

Ezinç Metal Sanayi tarafından üretilen 'Adsorblama' geleneksel sıkıştırmalı soğutuculardan daha çevreci ve işilemesi daha ucuz olan bir alternatif soğutma ve ısıtma sistemi olarak tanımlanıyor. Güneş enerjisi ile soğutma sistemi, dünyada daha çok endüstriyel (büyük ölçekli) uygulamalarda kullanılıyor. Ezinç Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemleri ise daha küçük bireysel ihtiyaçlara uyç çözümler sunuyor.

İndergi

 


Geri Dön