29 / 03 / 2024

Ezinç Metal ile evler kışın ısınıyor!

Ezinç Metal ile evler kışın ısınıyor!

 Güneş Enerjisinde ülkemizin lideri Ezinç Metal enerji dünyasında bir ilke imza attı. Ezinç Mühendisleri geliştirdikleri proje ile güneş enerjisi ile hem soğutmayı hem de ısınmayı sağladılar. Yeni sistem ‘



Sistem klasik absorbsiyonlu soğutma sistemlerine göre daha düşük çalıştırma sıcaklığına sahip. Sistemin çalışması için 55 C ile 95 C sıcaklık gerekiyor. Enerji Klasik Düzlemsel Güneş Kolektörü Sistemleri ile sağlanıyor.

Güneş kolektörlerinde elde edilen sıcak su tek serpantinli bir boylerde depo edilir.   Depo edilen sıcak su 55 derecenin üzerine çıkınca,  pompa istasyonları yardımı ile adsorbsiyonlu soğutma cihazına gönderilir. Su cihazda, 6 ila 20 C arasındaki sıcaklıklara kadar soğutulur. Elde edilen soğutulmuş su cihazdan yine pompa istasyonları yardımı ile bir akümülasyon tankında depo edilir. Depo edilen soğuk su fan-coil soğutma sistemine aktarılarak mekân soğutması gerçekleştirilir.  

Ezinç Metal’in Proje Bölümü Makine Mühendisi İsmail Alp sistemi şöyle anlatıyor: “Ezinç  Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemleri,  etkili nominal soğutma gücü olarak  8 KW  ve 15 KW  kapasitelerinde üretilmektedir.  8 KW kapasiteye sahip sistem de güneş enerji sisteminden 13,5 KW enerji alınarak adsorpsiyonlu soğutma cihazına verildiğinde, 8 KW değerinde soğutma gerçekleştirilmektedir. Bu değer bazı zaman dilimlerinde ise 11 KW kadar çıkabilmektedir.  Cihazda adsorblama sonucunda oluşan atık ısı ise 21,5 KW değerindedir.   15 KW kapasiteye sahip sistem de ise güneş enerji sisteminden 26 KW enerji alınarak adsorpsiyonlu soğutma cihazına verildiğinde 15 KW değerinde soğutma gerçekleştirilmektedir. Bu değer bazı zaman dilimlerinde ise 23 KW kadar çıkabilmektedir.  Cihazda adsorblama sonucunda oluşan atık ısı değeri ise 42 KW değerindedir.  Bu elde edilen atık ısı,  ya tekrar soğutma ünitesinden geçirilerek dış ortama bırakılmakta,  ya da villa gibi uygulamalarda havuz ısıtmasına destek olarak kullanılmaktadır.   Sistem bu özelliği ile de aynı anda ortam soğutması yaparken,  ısıtılma ihtiyacı olan örneğin havuz gibi bölümlere de ısıtma desteği sağlamaktadır. Birden fazla ESS (Ezinç Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemi) Ünitesinin KASKAD şeklinde birleştirilmesiyle, daha büyük soğutma ihtiyacının olduğu mekânlarda da uygulama yapılabilmek mümkündür.”

Ezinç Metal Sanayi tarafından üretilen ‘Adsorblama’ geleneksel sıkıştırmalı soğutuculardan daha çevreci ve işletmesi daha ucuz olan bir  alternatif soğutma ve ısıtma  sistemidir. Güneş enerjisi ile  soğutma  sistemi, Dünya’da  daha  çok endüstriyel (büyük ölçekli)  uygulamalar da  kullanılmaktadır. Ezinç Güneşle  Soğutma ve Isıtma Sistemleri ise  daha küçük bireysel ihtiyaçlara uygun çözümler sunuyor. 

Ezinç Hakkında

1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından Kayseri’de güneş enerjisi sistemleri kurulumuyla temelleri atılan ve 1983 yılında kurulan Ezinç A.Ş. 1994 yılında Türkiye’nin ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştirdi. Yan kuruluşlarındakilerle birlikte 350 çalışanıyla hizmet veren ve 80 ülkeye ihracat yapan Ezinç, güneş kolektörleri, boyler, güneş pili ve panel radyatör üretmektedir.  Ayrıntılı bilgi için www.ezinc.com.tr adresi ziyaret edilebilir.

Bu yıl 3 milyonuncu metrekaresini üreten Ezinç, Sun&Wind Energy Dergisi’nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi seçildi. Yıllık üretim kapasitesi  400.000 m2 kollektör ve 55.000 adet sıcak su tankı olan Ezinç, aldığı sertifikalarla da liderliğini kanıtlıyor.

Editöre Not

Yıllık 400.000 m² kollektör ve 55.000 adet sıcaksu tankı üretim kapasitesine sahip olan Ezinç’in, yıllık üretim kapasitesi olan 400.000 m² kollektör üretimiyle bir yılda sağladığı tasarruf rakamları şu şekildedir:

- 400.000 m² güneş enerjisi panelinin ürettiği enerji 49.000 ton odun tasarrufu yapar. Bu da 38.000 adet yetişkin çam ağacının kesilmekten kurtarılması demektir.

- 400.000 m² güneş enerjisi panelininin ürettiği enerji ile 27.500 ton linyit kömürü kullanımı engellenir.

- 400.000 m² güneş enerjisi paneli kullanımı ile 10.000 ton fuel-oil ya da 10.400.000 m³  doğalgaz ya da 7.800.000 m³  LPG (bu da 665.000 adet 12 kg'lik mutfak tüpü demektir) tasarrufu yapılabilir.

- 400.000 m² güneş enerjisi paneli ile 9.300 ton motorin tasarrufu yapılabilir.

- En önemlisi 400.000 m² güneş enerjisi paneli 31.000 ton karbondioksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına katkıda bulunur.

 


Geri Dön