28 / 03 / 2024

Fahir Gök: 3. Köprünün aydınlatmasını Türkler yapabilir!

Fahir Gök: 3. Köprünün aydınlatmasını Türkler yapabilir!

Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Fahir Gök, ’ Fırsat verilmesi şeklinde Türk aydınlatma piyasası paydaşları olarak 3. köprünün aydınlatmasını rahatlıkla yapabiliriz ’ dedi




Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Fahir Gök, ’Fırsat verilmesi şeklinde Türk aydınlatma piyasası paydaşları olarak 3. köprünün aydınlatmasını rahatlıkla yapabiliriz’ dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Gök, sektörün 2013 sonu itibarıyla 2,13 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştığını belirterek, sektör gelişme ortalamasının Türkiye’nin gelişme ortalamasının üstünde seyrettiğini anlattı.


3. köprünün aydınlatmasını Türkler yapabilir

Her iki boğaz köprüsünün aydınlatma sistemlerini Philips firmasının yaptığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ise Türk aydınlatma dalının talip olup olmayacağına ait soruya Gök, şu cevabı verdi:

’Üçüncü köprü için bu tip projeleri uluslararası kuruluşlar üstleniyorlar, bunların bir çoğunu da saygınlık amaçlı meyilli maliyetlerle gerçekleştiriyorlar. 1. ve 2. köprü bu yönüyle oluşmuş bir çalışma. Çok maliyetli planlar bunlar, 3. köprü için yerli şirketlerin bu konu ile ilgili çalışmaları yok, en azından benim bilgim yok. Büyük ihtimalle vatan dışı kuruluşlar salt saygınlık nedeniyle gelebilir, müsait fiyata yapabilir aydınlatma işini.

 Aslında bu, vatan için ciddi fırsat, önemli kaynağın vatan arasında kalmasını sağlıyor. Fırsat verilmesi şeklinde Türk aydınlatma piyasası paydaşları şekilde biz 3. köprünün aydınlatmasını rahatlıkla yapabilecek noktadayız. Dünyada buna aynı projeleri yapıyoruz.’


500 milyon dolarlık tasarruf

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın aydınlatma konusunda tasarruf eksenli dönüşüm için arzulu olduğunu anımsatan Gök, şunları kaydetti:

’Bakanlığımız son zamanlarda ciddi bir atak yaptı. Özellikle şimdiki enerji bakanımız bu konunun fazla aşırı ardında duruyor. Çok da destekliyor. Önümüzdeki 5 yılda konvansiyonel hiç bir aydınlatma fer kaynağı kalmayacak. 5 sene arasında sokak lambalarında dönüşümün tamamlanacağına inanıyorum.  6,5 milyon sokak lambası LED ile değişecek. Aşağı yukarı yüzde 40 oranında bir tasarruf öngörülüyor. 

Sokak lambalarından yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanacak. İlk aşamada LED’ler konut halkına fazla aşırı pratik yansımaz. Bu sanayi evvela toplu hayat alanları ve halk kesiminde gelişmekte. Ancak 3+1 standart bir ev için bin lira maliyetle LED dönüşümü sağlanabilir. LED’e geçişle de aydınlatmaya ödediğiniz elektrik faturanızda yüzde 50 düşme olur.’ 

Milat Gazetesi


Geri Dön