25 / 04 / 2024

Fahri Keskin Sivrihisar'da çatısı kubbeli lise yaptırdı

Fahri Keskin Sivrihisar'da çatısı kubbeli lise yaptırdı

Eski AKP Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin, Sivrihisar'da çatısı kubbeli camiye benzetilen öğretmen lisesi binası yaptırınca tartışma başladı



AKP'den 22'nci dönem Eskişehir milletvekili olan Fahri Keskin'in Sivrihisar ilçesine yaptırdığı, çatısının bir bölümünde kubbe bulunan ve pencereleri camiye benzetilen dört katlı Anadolu Öğretmen Lisesi binası tartışmalara neden oldu.

Keskin, "Osmanlı ile Selçuklu mimarisine göre şahsiyetli ve şuurlu bir bina" yaptırdığını, kubbeli bölümün kütüphane olduğunu belirtti. Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, binanın camiyi değil Osmanlı mimarisini andırdığını ve bir sıkıntı olmadığını bildirdi.

`Proje özel hazırlandı'
Eskişehir'de otel ve şarküteri dükkânları bulunan Keskin, üç laboratuvar, bir kütüphane ve 24 dersliği bulunan dört katlı Anadolu Öğretmen Lisesi'ni 2 milyon TL'ye yaptırdı. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete verileceği bildirilen lisenin çatısının bir bölümünde kubbe olması ve pencerelerinin camiyi andırması tartışmalara yol açtı.
Keskin, milletvekilliği sırasında aldığı maaşları harcamadığını ve üzerine para katarak, Sivrihisar'da geçici bir binada eğitim veren liseye yeni bina yapımında kullandığını belirtti.
Siirt, Afyonkarahisar ve Eskişehir'de 14 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra iş hayatına atıldığını anlatan Keskin, lise binasının camiye benzetilmesine tepki gösterdi. Keskin, bina için özel proje hazırlattığını belirterek, şunları söyledi:

`Milli gelenek binası'
"Japonya'da, Almanya'da binalar milli geleneklerine göre yapılıyor. Benim yaptırdığım okul atalarımızın izi bulunan Osmanlı ve Selçuklu mimarisine göre yapılıyor. Şuurlu ve şahsiyetli bir bina yaptırıyoruz. Binanın pencereleri Eskişehir'deki tarihi Atatürk Lisesi'nin pencereleri gibi. Kubbe şeklindeki bölüm ise okulun kütüphanesi.
Kütüphaneye Sivrihisar'da dünyaya gelen Nasreddin Hoca'nın adını vereceğiz. Kubbe bizim kültürümüzde de var. Bugün Türkiye'deki  birçok modern otel ve binalarda kubbeli bölümler var. Okulu yaptırırken `kişiliksiz bina' olmamasına özen gösterdik. `Şahsiyetli' bir bina yaptık. Buraya atılan beton ve demirle iki bina yapılırdı. Hayırlı bir iş yaptığımı düşünüyorum. Beğenmeyenler Sivrihisar'da başka okul yaptırsın."

Valilik onayı şart
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, okulların MEB tarafından belirlenen "standart tip" projelere göre inşa edildiğini kaydetti.
Yetkililer "Ancak, bağışçılar isterlerse kendi yaptıracakları okullar için proje hazırlayabiliyorlar. Bunun için önce valilik ve bağışçı arasında protokol imzalanıyor. Daha sonra bu okul projesinin valiliğin veya il milli eğitim müdürlüğünün onayından geçmesi gerekiyor. Okul binalarında eğitim öğretim yapılabilmesi için kullanışlı olma şartı aranıyor. Okulun dış yapısının da eğitime uygun olması gerekiyor" dedi.
Eyüp Kelebek/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Fahri Keskin'den Sivrihisar'da kubbeli lise!
2002-2007 yılları arasında AKP'nin Eskişehir milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Fahri Keskin'in Sivrihisar'da yaptırdığı kubbeli lise tartışmalara neden oldu

Çatısının bir bölümünde kubbe bulunan 4 katlı Anadolu Öğretmen Lisesi tartışmalara yol açtı. 2 milyon TL'ye mal olan lise binasının camiye benzetilmesine tepki gösteren Fahri Keskin, "Japonya ve Almanya'da binalar milli geleneklere göre yapılıyor. Ben de Osmanlı ve Selçuklu mimarisi izleri taşıyan şahsiyetli ve şuurlu bir bina yaptırdım" dedi.

Fahri Keskin, 24 derslikli binada 3 laboratuvar bulunduğunu, kubbeli bölmünün ise kütüphane olduğuru söyledi.
Posta


Geri Dön