19 / 04 / 2024

Faik Dağaştı: Dövizdeki artış inşaat sektörünü de vurdu!

Faik Dağaştı: Dövizdeki artış inşaat sektörünü de vurdu!

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Faik Dağaştı, dövizdeki artışın sektöre etkilerini ve dövizdeki yükseliş karşısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin alması gereken önlemleri anlattı...




Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Faik Dağaştı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Tebeırüken Uluçay ile sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcilerinin önceki akşam bir araya gelerek, dövizdeki artışın sektörlere etkisi ve alınması gereken tedbirler ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. 


Faik Dağaştı, toplantıda her sektör temsilcisinin kendi sektörüne ilişkin taleplerini hükümet yetkililerine aktarma imkanı bulduğunu kaydetti. 


"Hükümet taleplerimize olumlu baktı" 


Faik Dağaştı, "Dövizdeki artış karşısında hükümetten Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak bizim talebimiz, bu süreçte tapu harçlarında, KDV'de ve stopajda bir indirime gidilmesi ayrıca satış esnasında tapuya gösterilen sözleşmedeki rakama sabit bir kur uygulanması oldu" dedi. 


Faik Dağaştı, ayrıca İhale keşif fiyatlarının yeniden düzenlenmesini ve devam eden işlerinde fiyat farkı verilmesini istedikleri kaydetti. 


Faik Dağaştı, "Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Teberrüken Uluçay ile sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcileri önceki gün bir araya geldik ve dövizdeki artışın sektörler üzerindeki etkilerini konuştuk. Toplantıda her bir sektör temsilcisinin sektöre ilişkin bu süreç içerisinde hükümetten talepleri de oldu. 


Hükümet yetkilileri taleplerimizi olumlu karşıladı. Bizim talebimiz, bu süreçte tapu harçlarında, KDV*de ve stopajda bir indirime gidilmesi ayrıca satış esnasında tapuya gösterilen sözleşmedeki rakama sabit bir kur uygulanmasıydı" diye konuştu. 


Dağaştı, "Hükümet yetkilileri, dövizin sektörlere etkisi ve ne yapılabileceği konusunda KKTC bankalar Birliği ve Merkez Bankası yetkilileri ile görüşüp fikir alışverişinde bulunacaklarını belirtti" dedi. 


"Müteahhitler zor durumda" 


Dövizin ani ve aşırı şekilde artması ile tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörüne de olumsuzluklar yaşandığını kaydeden Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Faik Dağaştı, şöyle konuştu, "Dövizdeki ani ve aşırı artış sonucunda müteahhitler de zor duruma düştii. Çünkü bu ülkeye gelen inşaat malzemeleri hep dövizdir. Dolayısıyla, ihale keşif fiyatlarının yeniden düzenlenmesini ve devam eden işlerde fiyat farkının verilmesini istiyoruz. 


Hükümet yetkilileri taleplerimize sıcak baktı. Tek sorun, kaynak arayışı sıkıntısıdır, kaynak arayışı da devletin görevidir. İnşallah gereken bu kaynak bulunur ve sıkıntılar giderilir." 


Kıbrıs Havadis


Geri Dön