28 / 03 / 2024

Faiz düşüşü konut sektörünü canlandırır mı?

Faiz düşüşü konut sektörünü canlandırır mı?

Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın, bugünkü köşesinde "Faiz düşüşü konut sektörünü canlandırır mı?" başlıklı yazı kaleme aldı



Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerini düşürmeye devam ettikçe, bankalarda hem mevduat, hem de tüketici ve konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ediyor.

Geçen hafta sonu itibarı ile bankaların konut kredilerindeki faiz oranları 0.99 ila 1.37 puan arasında. En düşük konut kredisi faiz oranı (12-60 ay vadeli) Akbank kredilerinde. Onu İş Bankası izliyor. Kamu bankaları Ziraat, Halk ve Vakıfbank'ta ise sessiz bekleyiş sürüyor. Esas kamu bankaları faiz indirim yarışında büyük rol oynar. Onu beklemekte yarar var.

Global krizle birlikte konut satışları yok denecek kadar azalmış, başlayan ve başlamakta olan konut projeleri de ertelenmişti. Birçok kişi satın aldığı konut projesinin gerçekleşmemesinden dolayı zarar görmüştü.

Konut sektörü ağır yara almış, faizlerin yükselmesi ile artan maliyetler karşısında konut ihtiyacı olanlar, bu ihtiyaçlarını bir başka bahara ertelemişlerdi.

Şimdi bankalar bir bir, konut kredilerinde uyguladıkları faizi aşağı çekiyor. Tıpkı kriz öncesindeki durum gibi. Okurlarımdan bu konuda aldığım maillerin ortak özelliği "Bu faiz oranları ile konut almanın zamanı mı, yoksa biraz daha beklemek mi gerekir?" sorusu.

Okurların bu talebine doğru cevap verebilmek için birazcık analize ihtiyaç var. En düşük konut kredisi faizi 0.99, en yükseği ise 1.37. Bankalara göre faiz oranları değişiyor. Bence dikkat edilmesi gereken en önemli nokta "alacağınız faiz oranının size maliyeti ne olacağı"dır. Çünkü bankalar ilan ettiği faiz oranı dışında çeşitli ad altında masraf ve komisyon alıyor. Hangi bankanın ne masraf ve komisyon aldığını sorgulamak gerekir.

Bankaya denilecek ki, arkadaş benim maliyetim ne olacak? Bana bunun cevabını verin. Eğer bu cevap 0.99 ise bence son derece makul bir oran.

Kamu bankaları henüz faiz indirimi yarışına girmedi. Çünkü kamu bankaları karar ve uygulamalarına kâr kaygısından ziyade devletin onlara yüklediği sosyal sorumluluk bilinci ile de imza atar. Hükümetin faiz indirimini desteklediğini biliyoruz. O halde yakında kamu bankaları da özellikle konut kredisi faizlerini aşağı çekecektir. Üstelik kamu bankaları komisyon, masraf ve dosya parası adı altında tüketicilerden başka masraf istemez.

Hangi faiz oranını ilan ederlerse o oran üzerinden maliyet hesaplarlar. O yüzden konut kredisi ile konut almak için kısa bir süre daha beklemekte yarar var. Mevduat faizleri düştüğünden bankaların maliyetleri oldukça aşağı çekildi. Bankalar bu mevduatları kredi olarak kullandırmak zorunda. Yapacakları tek şey faizleri biraz daha aşağı çekmek olacak.

Bankaların verdiği mevduat faizi 9-10 arası. Konut kredilerinde uyguladıkları faiz oranını 0.99'a çekseler bile bunun yıllık bileşik faizle maliyeti yüzde 15.75 olur. Bu hesaplama ile bankalar aldıkları parayı çok daha yüksek faizle değerlendirmiş olurlar.

Konut kredisi faizleri daha da düşeceğe benziyor. Bu da konut sektörünü yılbaşından itibaren oldukça hareketlendirecek gibi görünüyor. Böylece sektör rahat bir nefes alacak.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön