16 / 04 / 2024

Faiz düşüyor, konut zamlanmıyor!

Faiz düşüyor, konut zamlanmıyor!

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, etkisini konut kredisi maliyetlerinde çok çabuk gösterdi



Bankalar konut kredisi faizlerinde hızlı bir indirim yarışına girdi. Konut kredisinde faizi 12 aya kadar vadede yüzde 0.67'ye kadar çeken bankalar faizi 5 yıl vadede yüzde 1.07, 10 yıl vadede de yüzde1.15'e indirdi.

2006 yılında da konut faizleri yüzde 1'in altına inmiş ancak paralelinde konut fiyatları artmıştı. Bu kez ise müteahhitin elinde ciddi konut stoğu var ve ev fiyatlarına zam yapılamıyor. Teknik Yapı CEO'su Teoman Metehan, "Öyle cazip fırsatlar var ki bu fırsatlar tüketicileri tatilden döndürecek boyutta" dedi.

Bankaların başta konut olmak üzere bireysel tüketici kredilerinde faiz indirme yarışı kızıştı. Belirsizliğin tavan yaptığı kriz dönemlerinde Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini kredi faizlerine yansıtmadıkları gerekçesiyle eleştirilen bankalar, ekonomide işlerin rayına oturmaya başlamasıyla kredi faizlerinde indirimlere hız verdi. Akbank'ın 24 ay vadeli kredi faizini yüzde 1.25'ten yüzde 1'in altına çekmesiyle diğer bankalar da bu kervana katıldı. Garanti Bankası, İş Bankası, Anadolubank, Yapı Kredi Bankası ve ING Bank 12 ve 24 ay vadeli konut kredisinde faizleri yüzde 1'in altına düşürdü.

ING Bank'tan dün yapılan açıklamada, 36 ay vadeli konut kredisine de yüzde 0.99'luk faiz uyguladıkları belirtildi. 60 ay vadeli konut kredisinde en düşük oran yüzde 1.07'ye, 120 ay vadeli konut kredisinde ise yüzde 1.15'e kadar indi.

Kredi faizlerinde başlayan indirim rüzgarı tüketiciler cephesinde "Faizler iniyor ancak ev fiyatları da artıyor" şeklinde eleştirilerle karşılaştı. Geçmişte yaşananlara bakılarak yapılan bu eleştirilerin şu aşamada doğruyu yansıtmadığı düşünülüyor. Yaşanan kriz nedeniyle şartların değiştiği ve faiz indirimlerinin tüketicilere fırsat yaratan bir dönemde başladığı kaydediliyor. Fırsatı yaratan neden ise geçmiş yılların aksine kriz nedeniyle biriken konut stoğunun ev fiyatlarının yükselmesini engellemesi.

Konut alma zamanı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de bu görüşe destek verenlerden. "Konut üretiminde ciddi bir fazlalık olduğu için piyasa şu anda şişmiş durumda" diyen Şahin, özellikle son birkaç yılda maket üzerinde 7.5 milyon adetlik konut üretiminin öngörüldüğünü söyledi. Şahin, "Ancak bunun sadece yüzde 25'i tamamlandı. TOKİ, konut üretiminin yüzde 25'ini yapıyor. Belediyeler müteahhitliğe yöneldi" diye konuştu. Tüm bu gelişmelerin konutta arz fazlalığını ortaya çıkardığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Faizlerin düşmesi mevcut stokların erimesini sağlayabilir ancak konutta fiyatlar yaklaşık bir yıl yükselmez. Uygun fiyattan konut almanın tam zamanı. Bir yıl boyunca düşük fiyattan konut alınabilir" dedi.

Şimdi alan kazanır

Eston Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel ise, bankaların faiz indirme rekabetinin, Ekim'den itibaren 60 ay gibi uzun vadeli kredilerde büyümesini bekliyor. Yücel, "Firmalar bu dönemde konut fiyatlarını artırmaktan çok, uzun zamandır bekledikleri satışları yapmaya yönelecek. 2010 başında Mart ayına kadar sürecek olan yüzde 20'ye varan bir fiyat artışı olabilir. Faiz düşüşünü kaçırmadan konut fiyatlarının yükselmediği dönemi yakalayan kazançlı çıkar" yorumunu yaptı.

 

Teoman Metehan

Teknik Yapı CEO'su

"Fiyatlar Eylül'de artacak Bu fırsatlar tüketicileri tatilden döndürecek"

İstanbul'un yaz tatili nedeniyle boşaldığı ve konut sektörünün en durgun geçen ayı olan Ağustos, tüketicileri tatillerinden döndürecek fırsatları beraberinde getiriyor. Bu şartlarda tatillerinden ev almak için dönenler zarar etmeyecek. Eylül'den itibaren ekonomide olumlu havanın etkisi ve uygun kredi olanaklarıyla, krizle ertelenen talep harekete geçerek minimum yüzde 50 artacak. Bankaların faiz indirme atağı ise, bu olumlu ortamı pekiştirecek. Talebin artışı Eylül ile birlikte fiyatların da şehirdışı projelerde yüzde 5, merkezi bölgelerde ise yüzde 15 arasında değişen bir fiyat artışını gündeme getirecek. Ağustos ayı, ev almak için en uygun zaman.

Ali Ağaoğlu

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı

"Sürpriz indirimle eski evlerden yenilere geçiş hızlanacak"

Bu dönemde bankaların bizim beklemediğimiz şekilde seyreden bu faiz düşürme süreci, sadece orta gelir grubunu değil, parası olup uzun vadeli yatırım yapan herkesi çok olumlu etkileyecek. 17 Ağustos'un 10. yıldönümünü geçirdiğimiz bugünlerde mevcut konut ihtiyacını yeniden hatırladık. Şimdi eski evlerde oturup krizle depremden sonra yapılan yeni evlere geçiş planlarını erteleyenler de harekete geçecek. Doğru alanda doğru fiyatlandırılan projelerin satışları artacak, her ne yaparsam satarım mantığıyla hareket eden firmalar ise sıkıntı yaşayacak.

Uğur Dumankaya

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

"Firmalar fırsatçılık yapıp fiyat artırmaya cesaret edemeyecek"

Kredili satışlar sektörde toplam satışların yüzde 80'ine yakın bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle bankaların faizleri indirme yarışı, satışlara doping etkisi yaratacak. Bu dönemde müşteri kazanmak isteyen firmalar fırsatçılık yaparak faizlerdeki bu indirimi fiyatlara hemen artış şeklinde yansıtmaya cesaret edemez. 2004 yılı öncesindeki havanın yakalanabileceğini, krizle ertelenen talebin harekete geçeceğini öngörüyoruz. Sezonun en ölü ayı Temmuz ve Ağustos'tur. Şimdi fiyatların artmayışı, düşen faizlerle birleşince tüketici için bu ayı tam tersine cazip kılıyor. Tüketiciler, böyle bir ortamı, fiyatların artma eğilimi olduğu için bir daha bulamayacak. Uygun ödeme planlarını bekleyen tüketiciler, en çok bu dönemde harekete geçecektir.

Erdinç Varlıbaş

Varyap Varlıbaşlar CEO'su

"Satış ofis doluluğu 1 günde yüzde 30 arttı"

Bankaların konut kredisi faizlerinde başlattıkları indirim atağı, faizi tüketici açısından çok cazip bir seviyeye getirdi. Fiyatların yükselmediği bir ortamda faizlerin de rekabetle düşüşünün sürmesi, tüketiciler için çok ciddi bir potansiyel yaratıyor.

Son dönemdeki faiz indirimlerinin ardından bizleri arayan, soran, satış ofislerine gelen kişi sayısı sadece 1 günde bile yüzde 20-30 artış gösterdi. Talebin daha da hızlı artacağını düşünüyoruz.

Kredi alırken diğer masrafları hesaba katmayı unutmayın!

Kredi maliyetinde faiz tek gösterge değil. Kredi alııp ödeme süreci başlandığında zorluk yaşanmaması için, dosya masrafı, hayat sigortası ve ekspertiz masraflarının da mutlaka hesaba katılması gerekiyor.

Örneğin Garanti Bankası 650 lira ekspertiz ücreti alıyor. Bankadan 100 bin lira kredi kullananlar ortalama 5 bin liralık bir toplam masraf ödemek durumunda. Akbank ise 100 bin TL'Lik bir kredi için tüketiciden bin lira dosya masrafı, 525 lira ekspertiz ücreti ve 170 lira yıllık konut, 820 lira da kredi hayat sigortası alıyor. Anadolu Bank ise dosya masrafı olarak 2 bin 950, sigorta olarak da 24 ay vadede 208, 60 ay vadede 520 lira talep ediyor.
Vatan


Geri Dön