23 / 04 / 2024

Faiz indirimi, konut ilan ve satışlarına doping etkisi yaptı

Faiz indirimi, konut ilan ve satışlarına doping etkisi yaptı

Arsa ve konut satış adetlerinin eğiliminde, yılbaşına oranla son 3 ayda da kayda değer artış oldu

 



Bankaların konut kredi faizlerinde indirime gitmesi, geçen yıl mart ayından itibaren konut ve arsa satışlarında başlayan düşüşü, bu yıl temmuz ayından itibaren yükselişe geçirdi. Haziran ayına kıyasla, temmuz, ağustos ve eylül aylarında satılan konut adetlerinde artış gözlenirken, 2008 yılının eylül ayında satılan konut adetleri bu yılın aynı döneminde satılanın yaklaşık 6'da birine denk geldi. Arsa ve konut satış adetlerinin eğiliminde, yılbaşına oranla son 3 ayda da kayda değer artış oldu.

Sahibinden.Com Genel Müdürü Müge Seymen, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, konut kredilerindeki faiz oranı indiriminin, sitede bulunan konut ilanlarını büyük ölçüde etkilediğini belirtti. Temmuz ayından itibaren platformlarında bulunan aktif ilan sayısının, yüzde 25 oranında artış göstererek, 305 binden 380 bin adede yükseldiğini bildiren Seymen, özellikle konut projelerine daha fazla ilgili gösterilmeye başlandığının altını çizdi.

Seymen, bu dönemde sitelerinde bulunan konut projeleri sayfasının görüntülenme sayısının ise yüzde 30 oranında arttığını kaydetti. Site aracılığıyla satılan konut adetlerinde haziran ayında keskin düşüş yaşandığına dikkati çeken Seymen, ancak faiz indiriminin etkisiyle adetlerde temmuz ayında hızlı yükseliş meydana geldiğini ve önceki ay kıyasla temmuzda satılan konut adetlerinin, yüzde 39 oranında artarak, 11 bin adede ulaştığını söyledi.

Müge Seymen, satışlardaki artışın, ağustos ve eylül aylarında devam ettiğini ve aylık satılan konut adedinin, 12 binleri bulduğunu aktarırken, arsa satışlarında da konuttakine benzer artış meydana geldiğini vurguladı. Haziran ayına kıyasla temmuz ayında satılan arsa adedinin, yüzde 27 oranında arttığına işaret eden Seymen, temmuz ayında başlayan yükselişin, ağustos ayında sürdüğünü, ancak eylül ayında "hafif" düşüş gözlemlendiğini ifade
etti.

"BU YILIN EYLÜL AYINDAKİ SATIŞLAR, GEÇEN YILIN 6 KATI"

Geçen yıl sahibinden.com aracılığıyla satılan konut ve arsa adetleri ile bu yılın satış adetlerini kıyaslayan Seymen, şu bilgileri verdi: "Geçen yıl mart ayından itibaren konut ve arsa satışlarında başlayan düşüşün ağustos ve eylül aylarında en dip değerlere ulaştığını görüyoruz. 2008 yılının eylül ayında satılan konut adetleri 2 binler civarında iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam, 12 binleri buldu. Aynı zamanda bu yıl platformumuz üzerinden yapılan arsa ve konut satış adetlerinin trendine bakarsak, yılbaşına oranla son 3 aydaki artışın yüzde 80'ler civarında olduğunu söyleyebiliriz."

Müge Seymen, 2009 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 105 bin adet emlak satılan sitede bulunan ilanlardaki fiyatların, ilk elden belirlendiğine işaret ederek, bu nedenle piyasalardaki eğilimlerin anında sahibinden piyasasındaki
fiyatlara ve dolayısıyla satışlara yansıdığını söyledi. Konut kredilerindeki faiz oranlarında meydana gelen düşüşün, anında sitedeki ilanları pozitif biçimde etkilediğini belirten Seymen, konut projelerinin yer aldığı sayfaların da görüntülenmesinde ciddi oranında artış gözlemlendiğini anlattı.

Seymen, "Devlet tarafından uygulanan ve piyasaları canlandıracak vergisel indirimlere ve imkanlara, tüketicinin hemen olumlu cevap verdiğini sahibinden.com üzerindeki hareketlenmelerden çok net söyleyebiliriz. Bu yıl
içinde araç alımına uygulanan ÖTV indiriminde de benzer reaksiyonlar kaydetmiştik" dedi.
AA

Geri Dön