19 / 04 / 2024

Faiz indirimi konut sektörünü olumlu etkileyecek!

Faiz indirimi konut sektörünü olumlu etkileyecek!

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, faiz indirimi sürecinin devam edeceğine yönelik piyasa beklentilerinin artmasının, başta konut talebi olmak üzere yatırım, üretim, istihdam sürecinin de olumlu etkileyeceğini söyledi.



Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faizi indirmesine yönelik, "Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine önümüzdeki aylarda da devam etmesi, reel sektörü yatırıma teşvik edecek ve piyasalarda risk iştahını artıracaktır. Önümüzdeki aylarda politika faizinde de indirime gidilmesi beklentisindeyiz" ifadelerini kullandı.


Olpak, TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK), marjinal fonlama oranının (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,50'den yüzde 10'a indirilmesi kararını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.


Türkiye’nin mevcut güçlü makroekonomik görünümünün, bu ve ilerleyen aylarda yapılacak muhtemel diğer faiz indirimlerinin piyasalar tarafından fiyatlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret ettiğini belirten Olpak, "Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine önümüzdeki aylarda da devam etmesi, reel sektörü yatırıma teşvik edecek ve piyasalarda risk iştahını artıracaktır. Önümüzdeki aylarda politika faizinde de indirime gidilmesi beklentisindeyiz” ifadelerini kullandı.


Olpak, faiz indirimi sürecinin devam edeceğine yönelik piyasa beklentilerinin artmasının, başta konut talebi olmak üzere yatırım, üretim, istihdam sürecinin de olumlu etkilenmesinin beklendiğini aktararak, şunları kaydetti:


"Ucuz faizin etkisiyle artan talebin enflasyonda bir miktar yukarı yönlü bir baskı oluşturması muhtemel bir neticedir. Yine döviz girişinin bir miktar yavaşlayacağını da öngörebiliriz. Bununla birlikte kurda meydana gelecek muhtemel artışın ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini ve artan dış talebin GSYH büyümesine olumlu tesir edeceğini dile getirebiliriz." 


AA


Geri Dön