23 / 04 / 2024

Faiz oranı düştü satışlar artıyor!

Faiz oranı düştü satışlar artıyor!

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektörü büyük bir seferberliğe imza attı ve ardından konut satışlarına büyük hareket getiren adımlar atıldı.



Emlak Konut GYO'nun darbe girişimi sonrasında faizi yüzde 0.70'e, peşinatı yüzde 20'ye indiren, vadeyi de 120 aya uzatan 'tarihi fırsat' kampanyası Ağustos ayına damga vurdu, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de bu kampanyaya katıldı. Sektörde 50 bini aşkın konut bu fırsatlarla satıldı. GYODER'in kampanyası 15 Ekim'de son bulurken, Emlak Konut GYO projelerinde kampanya yıl sonuna kadar devam ediyor. Kampanya bitse de sektördeki birçok firma aynı şartlarda konut satmaya devam ediyor.


Konut almanın tam zamanı 

Konut sektöründe bu gelişmeler yaşanırken, hükümetin bankalara 'Faiz indirin' çağrısı da karşılık buldu. Bankalar konut kredi faizini yüzde l'in altına çekerek konut alıcısının 'psikolojik sınırı'ndan aşağı çekti. Bankaların 5 yıllık vadede faizi yüzde 0.90'a kadar çekmesi, yüksek faiz nedeniyle alım kararını erteleyenleri harekete geçirdi. Öte yandan hükümet, konut kredisinde banka payını yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkararak krediyle ev almak isteyenlere bir avantaj daha sağladı. Konut kredi faiz oranlarının düşmesi rakamlara da hemen yansıdı. Ekim ayında kredili satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78'lik artış gösterdi. Kredi kullanımı ise geçen yıla göre 3 milyar lira daha fazla kredi kullanıldı. 


Tarihi kampanya ve bankaların faiz indirimine ek olarak konut firmaları da 'çorbada tuzumuz olsun' diyerek kampanyalara yükleniyor. 

Sektörde sıfır peşinattan sıfır faize, peşinat ve taksit ertelemekten kişiye özel ödeme planlarına kadar çok farklı kampanyalar bulunuyor. Bu ortam, tüketiciye 'konut almanın tam zamanı' dedirtiyor. 



Vatan Emlak Rehberi


Geri Dön