25 / 04 / 2024

Faiz oranları konut alımını nasıl etkiliyor?

Faiz oranları konut alımını nasıl etkiliyor?

Konut sektöründe vatandaş faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesini bekliyor. Bu konuyu yazısında ele alan Nesrin Özoğlu şöyle yorumladı...



KONUT alımı konusunda epeyce yol kat ediğimizi düşünenlerdenim. Etrafımızı saran konut reklamlarından da anlayabileceğimiz gibi talep var ki arz ortaya konuluyor. Evi olanların dahi evini satarak tekrar borca girip daha iyi bir eve çıkma yarışında olduğu günler, zamanlar geçiriyoruz. Artık insanlar ev sahiplerini zengin etmektense bankalara faizler verip, bankaları zengin etmeyi tercih ediyorlar. 

Kim ne derse desin konut alımında faiz oranlarının etkisinin olmadığını düşünenlerdenim. Çünkü birçok insan ödeyeceği faizin ne olacağını düşünmeden erkenden borca girip bir ev sahip olma derdine düşüyor. Aklımda kalacağına elimin altında kalsın mantığı sanırım burada devreye giriyor. Lakin faiz üzerinde yapılan indirimlerin de bu bahsettiğimiz çoğunluğun diğer yarısını heyecanlandıracağı da ortadadır. 


Uzmanlar da böyle söylüyor zaten, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün borç verme faiz oranı yüzde 10.5'e, marjinal fonlama oranı yüzde 9'a indirdi. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti. Gayrimenkul sektörü temsilcileri de faiz koridorunun üst bandında indirime gidilmesinin konut kredisi faizlerine yansıması gerektiğini düşünüyor. Diğer yandan ise kredi çektiğimde bu indirimleri göremiyorum diyebilirsiniz. İşte iş adamları yakın zamanda 3 faiz indirimi olduğunu ancak bankaların bu indirimleri kredilerine yansıtmadığını da savunuyor ve indirim bekliyorlar. 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Vatandaşlar, faiz oranının yüzde 1'in altına düşmesini bekliyor. Bu yüzden de sektörde durgunluk hakim." dedi. Bankalarda şu ana kadar ciddi oranda bir indirim olmadığını hatırlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bankalar çok enteresan derecede iş birliği yapmışcasına faiz indirimine direniyorlar. Ne kadar direnecek, bu da belirsiz. Bankalar da harekete geçmeli artık ve sisteme uymalı. 


Üst bandı yukarıdan aşağıya indirerek yapılan bu güzel hamleler tek başına tüketiciye yansımaz. Bence bankalar buna daha fazla direnemeyecek. Onlar da indirime gidecek. Kredi vermeye onların da ihtiyacı var. Birkaç tanesi aşağıya çekmeye başlarsa devamı gelir. Ayrıca TCMB faiz indirimine devam edecek. Yıl sonuna doğru konut kredisi faiz oranları yüzde 0,90'ların altına inecektir." Evet görüldüğü gibi bankaların uygulanan hamlelere direnmesinin önü kapatılmalı ve uygulanan hamleler boşta kalmamalıdır. Çünkü ev sahibi olmayı heyecanla bekleyen sırada çok insan var. 



Ticari Hayat/ Nesrin Özoğlu


Geri Dön