25 / 04 / 2024

Faizler yükseldi, konut almak başka bahara kaldı!

Faizler yükseldi, konut almak başka bahara kaldı!

Konut alımlarında kaynağın yarıdan fazlasını krediden kullanan yurttaşın konut kredilerindeki faiz artışıyla ev sahibi olma hayali de suya düştü



ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 dönemi sonuçlarına göre, gelecekte konut almayı düşünen ve şu anda konut alma konusunda kararsız olan kişilerin nisan ayında yüzde 67'si, mayıs ayında ise yüzde 68'i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını erteledi.

ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS ile gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 dönemi sonuçları açıklandı. Barometre Mayıs 2011 dönemi sonuçları, nisan ayına göre bir puanlık düşüş göstererek 83'e indi.

Karar bir yıl ertelendi

Mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 42 iken, mayıs ayında bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğilimi mayıs ayında yüzde 53 olarak ölçülürken, bu oran nisan ayında yüzde 55 düzeyindeydi.

Faizlerdeki artış ile konut alım kararını erteleyecek kişilerin nisanda yüzde 43'ü, mayısta ise yüzde 41 'i konut alım kararını bir yıla kadar erteledi. Konut alımını iki yıl ve üzeri ertelediklerini söyleyenlerin oranı nisanda yüzde 57, mayısta ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.

Krediye talep arttı

Barometre sonuçlarına göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynakların başında yüzde 66 oranı ile kredi kullanımı geliyor. Bu oranın ocakta yüzde 57, şubatta da yüzde 59 olduğu göz önüne alındığında, banka kredisine olan talepte artış gözleniyor.

çalışmaya katılan tüketiciler, mayısta krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.028 lira olduğunu belirtti. Ortalama 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin lira ayrılıyor.
Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, konut satın almayı planlayanların bir yıl ve daha uzun sürede ev satın almayı planladığı ve en çok içinde oturmak, yaşamak için ev satın almak istedikleri dikkat çekiyor.
Cumhuriyet


Geri Dön