19 / 04 / 2024

Faizlerdeki tırmanış, konut kredisi talebini engellemedi

Faizlerdeki tırmanış, konut kredisi talebini engellemedi

Faizler yüzde 1,30' dan yüzde 1,60 seviyesinin üstüne geldi. Ama kredilerde bu yıl bir durgunluk yaşanmadı. Kredi hacmi hala artmaya devam ediyor.



2007 yılını 31 milyar YTL ile kapatan konut kredileri,  2008‘ in ilk yarısında 36 milyar YTL' nin üstüne çıktı. Faizler yüzde 1,30 civarındayken aylık 1 milyar YTL büyüyen konut kredileri faizler yüzde 1,60'  ın üstüne  çıktığında ise 800 milyon YTL artmıştır. Bu rakamlarda  faiz oranındaki artış kadar kredilerde bir daralma olmadığını  faiz artışının etkisinin daha az şiddetli hissedildiğini  bize göstermektedir.
 
Geçtiğimiz dönemlerde buna benzer dalgalanmalardan çok daha olumsuz etkilenen  konut kredileri artık bu tür dalgalanmalara alıştığını gösteriyor.
 
Faiz oranları kısa zamanda bu denli artmış olmasına rağmen konut kredisi kullanmaya devam ediyoruz. Bu da  insanlarımızın artık bu konuda bilinçlendiğini bize gösteriyor. Artık faiz oranına odaklanmayıp konutun fiyatına daha çok odaklanıldığını, faizler yükselince konut fiyatlarının düştüğünü, konut almak için en ideal zaman olduğunu ve en önemlisi de yasanın onlara sağladığı hakkı yani faizi yüksek kullansa da bunun telafisinin olacağını öğrendiler.
Alım gücünü ise standart ödeme tipi seçmek yerine, son zamanlarda bankaların birbirinden farklı çıkardığı alternatif ödeme tipleri ile (artan, azalan, ara ödemeli, balon ödemeli vb. gibi) aşmaya çalıştıklarını görüyoruz.
Ayrıca YTL faiz oranlarının yükselmesi, konut kredisi kullanacakları son zamanlarda “Dövize Endeksli” kredilere yönlendirdi. Biraz risk alarak dövize endeksli kredi kullanımı ikinci çeyrekte artmış durumda. Hayatımıza geçtiğimiz yıl giren CHF' nin (İsviçre Frangı) yanına bu yıl JPY de ( Japon Yeni ) yerleşti. JPY kredilerin de oldukça tercih edildiğini artık görmekteyiz. Bu iki para birimi daha stabil olduğu için biraz daha rahat kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz.


Geri Dön