20 / 04 / 2024

Faruk Ekinci: İskenderun'da konut işine girdik!

Faruk Ekinci: İskenderun'da konut işine girdik!

Ekinciler Holding Eş Başkanı Faruk Ekinci, 2001 krizinden ders alıp adeta yeniden doğduklarını söylüyor



Ekinci, "Eskiden okluğu gibi güçlü bir büyüme potansiyeline sahibiz. Ancak artık yem alanlara girmiyoruz" diyor...

Ekinciler artık yoğurdu üfleyerek yiyor yiyor

2001 krizinde birçok grup gibi Ekinciler Holding de finansal sıkıntıya girmişti. Ancak borçlu olduğu bankalarla anlaşan Ekinciler kısa sürede kendini toparladı ve adeta küllerinden doğdu.

50 yıllık geçmişi olan grup, amiral gemisi Ekinciler Demir Çelik ile yoluna devam ediyor. Tabii inşaat, deniz taşımacılığı, liman işletmeciliği ve finans (aracı kurum) sektöründe de varlar. Ancak dediğimiz gibi demir-çelik ana işleri...

Ekinciler Demir Çelik, İskenderun'daki entegre tesislerinde, hurdadan yılda 1 milyon 300 bin ton inşaat demiri üretiyor. Üretimin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Firmanın geçen yılki ihracat geliri 600 milyon doları buldu.

Ekinciler Holding Eş Başkanı Faruk Ekinci ile grubun yeniden doğuşunun perde arkasını ve önümüzdeki döneme ilişkin planlarım konuştuk...

Ana işiniz demir-çelik... Global kriz demir-çelik fiyatlarını çok dalgalandırdı. Sizin işleriniz bundan nasıl etkilendi?

Biz genelde ihracat yapıyoruz. 2008 ağustos ayında demir-çelik fiyatları 1.700 dolara kadar çıkmıştı. Ardından 380 dolara kadar düşüp yeniden 550 dolarlara yükseldi. Şimdi ise tekrar düşüşte... 2010 yılında çok dikkatli olmak lazım. Fiyatlar düşmeye başlayınca kimse mal satın almıyor. Daha da düşeceği beklentisi doğuyor. Türkiye 2008 yılında 26.8 milyon ton sıvı çelik üretimi yapıyor. 13 milyon ton ithal ediyor, 17 milyon ton ihracat yapıyor. Üretilen çeliğin 21 milyon tonu iç piyasada tüketiliyor.

Ekinciler Demir Çelik'in ihracatı nasıl gidiyor?

Yılda 1 milyon 300 bin ton oranında inşaat demiri üretiyoruz. Sonra da bunun yüz 80'ini ihraç ediyoruz. Geç yılki ihracatımız 600 milyon doları buldu. Körfez ülkelerindeki işlerin daralması Türkiye'yi çok etkiledi. Şimdi ihracatımızı, Suriye, Lübnan, Mısır, Libya ve diğer Kuzey ve Doğu Afrika ülkeleri ile Kuzey An rika (ABD, Kanada), Güney Amerika (1 hassa Brezilya) ve Orta Amerika. Cezayir de büyük bir pazar. Avrupa Birliği'ne tam üye olan ülkeler orada gümrükle mal satabiliyor. Bize ise maale yüzde 15 civarında bir gümrük uyguluyorlar. Aslında hükümetin Müslüman ülkerle ilişkileri iyi. Ancak Cezayir'le bu sorunu henüz çözülebilmiş değil.

Peki 2010 yılı için ekonomi adına iyimser mi yoksa kötümser misiniz?

Global krize karşı dünyada alınan ortak önlemlerin de katkısıyla şimdilik aşağıya gidiş durmuş gözüküyor. Ancak bana göre normale dönüş en erken 2013 yılında olabilir. Türkiye'ye gelince... 2010 yılı ve sonrasında diğer batılı ülkelere göre daha çok etkileneceğimizi düşünüyorum. Hükümet ve özel sektörün krizi iyi yönetmesi önemli. Özel sektörün hükümetle sağladığı birlikteliğin dozu ölçüsünde etkilenmemiz azalacaktır.

Ekinciler, demir-çelik dışında hangi işlere odaklanıyor?

Biz denizyolu taşımacılığı da yapıyoruz. Gemek şirketimize ait uluslararası taşıma yapan iki tane 37 bin dwt kapasiteli kuru yük gemimiz var. Onun dışında inşaat ve menkul değerler şirketimiz de faaliyetlerine devam ediyor. Şu sıralar yatırım için özellikle rüzgar enerjisi bize ilginç geliyor.

Enerjiyle ilgili planlarınızı açar mısınız?

Çanakkale'de 100 megavat kurulu güce sahip rüzgar enerjisi santrali kurmak için Enerji Bakanlığı'na talepte bulunduk. Ancak bölgede dağıtım için yeterli altyapı olmadığından lisans alımı gecikiyor. Bu alana, demir-çelik tesisimizde kullandığımız enerjiyi daha çevreci olan rüzgar enerjisinden sağlamak amacıyla giriyoruz.

Ekintaş'ın gündemindeki projeler neler?

Ekintaş şirketimiz kamu ve özel sektörün üstyapı ihalelerine giriyor. Halen yıllık işlerimizin tutarı 35 milyon dolar civarında. 2010 hedefimizse 50 milyon dolar. Ekintaş, daha çok güney bölgesinde çalışıyor. Orada konutlar, sanayi yapıları (fabrikalar), hastaneler, okullar, spor tesisleri yapıyoruz. İskenderun'da yap-sat olarak konut işine girdik. Satışlar bitmek üzere.

Borsa bugünlerde yükseliyor. Ekinciler Yatırım Menkul Değerler'in işleri de arttı mı?

Aslında bu yıl aracı kurumumuzun kar etmeyen bazı küçük şubeleri kapatıldı. Personel sayısında da azaltmaya gidildi. Ücretlerde bir miktar azaltma yapıldı. Komisyon oranları düşürüldü. Bu ekonomik ortamda çok fazla bir şey beklemiyorduk ama tedbirler sayesinde işler iyi gidiyor.

Aslında son yıllarda Ekinciler Holding olarak küçülerek oldukça 'fit' duruma geldiniz. Saçlarınızdaki beyazlar yaşadığınız sıkıntılardan mı?

(Gülerek) Yok, daha çok aileden geliyor. Evet, aslında dört yıl süren sıkıntılı bir dönem geçirdik. Şimdi ise adeta yeniden doğduk. Eskiden olduğu gibi yeniden güçlü büyüme potansiyeline sahip olduk.

Bankalarla yaşanan sıkıntılar devam ediyor mu?

Bankalarla anlaştık. Borçların büyük kısmı ödendi. Kalanını 2015 yılına kadar yapılandırdığımız için sıkıntımız yok.

"Denizle dinleniyorum"
Faruk Ekinci'nin 6 kardeşi var. Holdingin eş başkanlığını Namık Ekinci'yle birlikte paylaşıyor. Diğer kardeşlerin tamamı da iş hayatında aktif... Faruk Ekinci, su sporlarına meraklı. En büyük hobisi ise dalmak. Ayrıca yelkenli kullanıyor, rüzgar sörf yapıyor. Dalmak için sık sık Çanakkale,Kaş gibi bölgelere, yurtdışına gidiyor. Ekinci, Türk işadamlarının su sporlarına ilgisinin gün geçtikçe arttığını vurguluyor. Bunu da söz konusu sporların Türkiye genelinde yaygınlaşması için büyük bir şans olarak görüyor. Faruk Ekinci, "Denizin üstü de aitı da beni dinlendiriyor" diyor.

Ekinciler Holding şirketleri

Ekinciler Demir Çelik Sanayi  
Gemek Denizcilik ve Ticaret  
Ekmar Denizcilik ve Gemi Acenteciliği [İskenderun Orhan Ekinci İskelesi'ni işletiyor]  
Ekinciler Yatırım Menkul Değerler
Ekintaş İnşaat Sanayi ve Ticaret  

Yaşadıklarımızdan ders çıkardık

Ekinciler Holding Eş Başkanı Faruk Ekinci, 2001 krizinden sonra yaşadıklarından aldığı dersleri şöyle anlatıyor: "Bu sıkıntılardan Türkiye'nin de kendi adına çıkarması gereken dersler var. Geri dönüp baktığımızda, biz grubu yeniden yapılandırdık. Çoğunluğu profesyonellerden oluşan İcra Kurulu'nu oluşturduk. Şirketlerimiz uluslararası yabancı bir denetim kuruluşu tarafından devamlı denetleniyor. Mevcut aile anayasasını yeniden hazırlatıyoruz. Bu yıl sonunda yeni haliyle uygulanmaya başlayacak. Ana faaliyetimiz olan demir-çelik konusuna yoğunlaştık. Kara nakliyesi, çivicilik, seracılık şirketlerimizdeki faaliyetlere son verdik. Yeni alanlara girmiyoruz."
Para/Rahime Baş Uçar


Geri Dön