20 / 04 / 2024

Faruk Güler'den İzmir’e ‘serbest şehir’ önerisi!

Faruk Güler'den İzmir’e ‘serbest şehir’ önerisi!

Yeni Asır'ın önderlik ettiği zirve hakkında değerlendirmelerde bulunan Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi CEO 'su Faruk Güler, İzmir'in serbest bölgeler şehri veya serbest şehir olmasını önerdi




Yeni Asır'ın girişimi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla düzenlenecek Ekonomi Zirvesi yarın Swissotel Büyük Efes'te gerçekleştirilecek. Zirvede başta teşvik olmak üzere, yurtdışına yatırım yapmak isteyenler için uygun sektör, ürün ve ülkeler ile yurtdışından yabancı yatırımcı ve sermaye çekmek için neler yapılması gerektiği konuşulacak. Son olarak da serbest bölgelerle ilgili önemli bir çalışma sunulacak ve tartışmaya açılacak. 

Zirveyle ilgili Yeni Asır'a değerlendirmede bulunan Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO'su Faruk Güler, İzmir'in serbest bölge şehri olması için teşviklerin artırılmasını istedi. Güler, "Sanayi alanında yeni bir serbest bölge yolunda atılacak adımlar da planlı şekilde gerçekleştirilirse İzmir'in çehresi değişir" dedi. Güler, İzmir'in serbest bölgeler şehri veya serbest şehir olmasını istediklerini belirterek, "İzmir-İstanbul Otoyolu ve Çandarlı Limanı'nın bu sistemi iyi şekilde destekleyeceğini söyledi. Sanayiciyi cezbedecek teşviklerin yapılmasını ve sektörel bölgelerin kurulmasını isteyen Güler, "İşin en uç noktası şehrin serbest şehir olmasıdır. Dünyada örnekleri ada şehirlerinde oluyor. Bu kentlerde özel haklar, şehre, bölgeye ve bazen şirketlere bile verilebiliyor. Şehrin serbest bölge olması yolunda uygulanması gereken şartlar var. İzmir'de otoyol ve Çandarlı Limanı'na yakın kamu arazisinin bulunması ve ilan edilmesi gerekiyor. Yapılması gereken ilk iş böyle bir alanın varlığının tespitidir. Bu irade olduktan sonra sorun daha kolay çözülür. Kamu bu alanları bularak, 'serbest bölge yapıyorum' demeli. Devlet, sanayiciyi yönlendirerek teşvik alanlarını belirleyebilir ya da belirlediği alanlara teşvik verebilir. Bunların dışında teşvik vermenin bir anlamı yok" dedi. 


İzmir'in çehresi değişir

"Sanayiye yönelik yeni bir serbest bölge yolunda atılacak adımlar planlı şekilde gerçekleştirilirse bu çalışma İzmir'in çehresi değiştirir" diyen Güler, Yatırımcının yatırım yaparken teşviğe baktığını vurguladı. Güler, "Ama en önemlisi malını çok hızlı bir şekilde limana ve otoyola ulaştırması lazım. Dolayısıyla bu iki mega proje büyük bir serbest bölgeyle birleştirilirse o zaman kent hak ettiğini elde eder. Yatırımlar işler hale gelir. Bu şekilde 2023 hedeflerine daha çabuk ulaşırız. Sanayici İzmir'e gelmeli. Sanayiciye yer verilmeli. Hükümetin bu düşüncemize sıcak bakacağını düşünüyoruz" dedi. 


OSB'ler boş

İzmir'de OSB'lerin dolu olmadığının altını çizen Güler, "Esas olan, iş olan yere adam aramak değil, adamın geleceği yeri yapmaktır. OSB'lere teşvik ver demek kolay. Bunun sonu yok. Teşvikler verilirse Denizli de, Antep de, Maraş da ister. Yöntem bu değil. Yöntem, özel bölgeler yapıp, bu teşvikleri ortaya uygulayarak yatırımcıyı çekebilmektir".  İzmir  gelişmiyor deniyor. Bu kentte yapılacak o kadar iş var ki. Yeter ki bu işi yapmak isteyenleri işin başına koy. Biz talibiz. Para koyarız, bilgi koyarız, çalıştırırız. İşin içinde olmasakta bilenlere sunarız. Bu da kamu görevimiz olur" dedi.


"Teşvik verilsin çok babayiğit çıkar"

Faruk Güler, teşvik verildiği takdirde çok babayiğitin çıkacağını söyledi. Güler, "Başbakan ben milli otomobil üretimi için bir babayiğit arıyorum dedi ama kimse çıkmadı. Yeni bir otomobil yaparak dünyaca kabul edilmesi mevcut yöntemlerle mümkün değil. Öyle olsa biri bu işi yapardı. Otomotiv sektörüyle ilgili öyle bir bölge yapılacak ki, bu bölgeye özel teşvikler verilecek. Bölgede üniversite araştırma merkezinden tutun da, otomobil parçalarının denenebileceği pistlere kadar her türlü dizayn yapılabilecek. Mal üreten şirketlere özel teşvik verilmeli. 'Gel kardeşim, burada istediğin var' diyebilmeliyiz. Böyle bir yer kurduğunuz zaman babayiğit bulunur. Bu bölge on yılda dünya çapında olur. Bize 'işletin şurayı' diyecekler, biz de otomotiv devlerini İzmir'e getireceğiz. Babayiğitleri bulmak bizim işimiz" dedi. 



Yeni Asır




Geri Dön