29 / 03 / 2024

Faruk Üzel: Nükleer santraller turizme engel olmaz!

Faruk Üzel: Nükleer santraller turizme engel olmaz!

Faruk Üzel "Fransa, dünyada elektrik üretiminde nükleer payının en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Bu ülkede dünyanın en meşhur plajlarında nükleer santraller var. Dünyada en pahalı tarım ürünleri de Fransız ürünleridir." dedi.




Akkuyu NGS A.Ş Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel, nükleer santrallerin turizmi engellemesinin söz konusu olmadığını belirtti. 


Bunun en büyük örneğinin dünyada en fazla turist çeken Fransa ve İspanya olduğunu ifade eden Üzel "Fransa, dünyada elektrik üretiminde nükleer payının en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Bu ülkede dünyanın en meşhur plajlarında nükleer santraller var. Dünyada en pahalı tarım ürünleri de Fransız ürünleridir." dedi.


Mersin Turizm İşletmeciler Derneği (MERTİD) yöneticileri ile bir araya gelen Üzel, Akkuyu’da yapılacak nükleer santralin Mersin için bir şans olduğunu kaydetti. 2 bin nüfuslu Büyükeceli’nin santralin yapım aşamasında ve işletme döneminde on binlerce kişinin yaşayacağı modern bir yere dönüşeceğini anlatan Üzel, dünyada bunun örneklerinin olduğunu söyledi. Çin’den sonra enerji ihtiyacı en çok artan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Faruk Üzel, "Ya bu enerjiyi bir şekilde karşılayacaksınız ya da sanayinizin çarklarını durduracaksınız" ifadelerini kullandı. Üzel şunları kaydetti: "Türkiye petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtlar yönünden çok fakir olduğu için yurt dışından ithal etmek zorunda. Bu nedenle de cari açık veriyoruz. Bunun önüne geçmek için hükümet yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik verirken, aynı zamanda kesintisiz ve temiz enerji kaynağı olan nükleer enerjiden de yararlanmak istiyor.” 


Akkuyu NGS yapıldığında deniz suyunu ısıtarak turizme de zarar vermeyeceğini ifade eden Uzel, “Denizden aldığımız soğutma suyunu yazın bir derece kışın ise en fazla 2 derece farkla tekrar denize vereceğiz. Deprem açısından Türkiye’nin en güvenli bölgesidir. Saha tahsisi 1976 yılında yapılırken incelemelere rağmen 1.5 yıldır bu sahada 600’den fazla sondaj çalışması yapıldı. Ayrıca NGS sahasının 2 bin yıllık deprem geçmişi araştırıldı. Bu güne kadar bilinen en büyük deprem 7.4 büyüklüğündedir. Fakat nükleer santral buna rağmen 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak şekilde dizayn edilmiştir." açıklamasında bulundu.


MERTİD Başkanı Hamit İzol ise Akkuyu’da yapılacak nükleer santral ile ilgili bir karar verildiğini buna engel olamayacaklarını kaydetti. "Buna karar verildiğine göre biz bu santralden nasıl yararlanabiliriz ona bakmak lazım." diyen İzol, "Nükleer santral ile turizm bir arada nasıl olabilir. Bunun için çalışmalıyız. Bu durumu nasıl olumlu bir hale getirebiliriz bunu konuşmalıyız. Bu yüzden Akkuyu NGS projesi ile ilgili bilgi istedik. Bu konuda kimsenin fikrini değiştirmeye ya da ikna etmeye çalışmıyoruz." şeklinde konuştu. 


Dernek üyesi Murat Demir de önceleri Mersin’in büyük turizm hedefleri olduğunu ancak Nükleer santralin yapılması kararından sonra moral bozukluğu yaşandığını kaydetti. Bunu telafi etmek için Akkuyu NGS’den destek beklediklerini anlatan Demir, "Örneğin Rus turistlerin Mersin’e gelebilmesi için bize nasıl yardımcı olabilirsiniz, bunun için nasıl çözüm üretebilirsiniz?" diye sordu.


Uzel, konuşmaların ardından dernek üyelerinin nükleer santralle ilgili sorularını cevaplandırdı.


Ekonomi Haber


Geri Dön