29 / 03 / 2024

Fatih Birol kimdir?

Fatih Birol kimdir?

Fatih Birol kimdir? Bu yıl Uluslararası Enerji Ajansı'nın İcra Direktörlüğü'ne seçillen Dr. Fatih Birol daha önce hangi görevlerde bulundu? İşte Dr. Fatih Birol'un özgeçmişi...



Fatih Birol kimdir?


Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın baş ekonomisti Dr. Fatih Birol, kurumun enerji ve iklim değişikliği politikasının ekonomik analizinde sorumlu. IEA’nın önde gelen yayını olan ve enerji analizi ve projeksiyonlarıyla ilgili en güvenilir kaynak kabul edilen yıllık World Energy Outlook raporunu da hazırlayan Birol’un sorumluluk alanına giren IEA Enerji İş Konseyi ise yasama organlarına enerji piyasalarıyla ilgili konularda işletme açısından bakış sunuyor. Uluslararası basında sık sık makaleleri yayımlanan ve enerji konusunda uluslararası otorite olarak kabul edilen Fatih Birol ayrıca uluslararası zirveler ve konferanslara da çağrılı konuşmacı olarak katılıyor.


Dr. Fatih Birol, enerji tartışmalarına yaptığı katkılardan ötürü kariyeri boyunca pek çok ödül aldı. Son olarak, Forbes dergisi tarafından dünyanın enerji konusundaki en nüfuzlu dördüncü kişisi seçildi. 2009 yılında, Hollanda Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ve Polonya Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığı ödüllerin yanında, Almanya Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Birol, 2007 yılında Avusturya Cumhuriyeti Altın Onur Madalyası’na, 2006 yılında ise Fransa Akademik Şövalyelik unvanına layık görüldü. 2005 yılında Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin “Mesleğe Olağanüstü Katkı” ödülünü kazanan Birol, 2004 yılında ABD Enerji Bakanlığı’ndan ve 2002 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nden de ödüller aldı.


Dr. Fatih Birol, 1995 yılında IEA’ya katılmadan önce altı yıl süreyle Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde görev yaptı.


Dr. Fatih Birol, 1958’de Ankara’da doğdu.  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği dalında mezun olduktan sonra Viyana Teknik Üniversitesi’nde enerji ekonomisi dalında lisansüstü ve doktora çalışmalarını tamamladı. Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi de Dr. Fatih Birol fahri danışmanlığı altında kuruldu. 2015 yılında Uluslararası Enerji Ajansı'nın İcra Direktörlüğü'ne seçildi.



Geri Dön