19 / 04 / 2024

Fatih Camii, aslına uygun restore edilmedi!

Fatih Camii, aslına uygun restore edilmedi!

Fatih  Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii, bir süredir restorasyonda. Restorasyon demek, aslına uygun olarak yenilemek, bir mekanın tarihsel dokusunu bozmamak anlamına gelir ama burada işler bambaşka yöntemlerle yürütülüyor



Fatih  Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii, bir süredir restorasyonda. Restorasyon demek, aslına uygun olarak yenilemek, bir mekanın tarihsel dokusunu bozmamak anlamına gelir ama burada işler bambaşka yöntemlerle yürütülüyor, akla mantığa sığmayacak işler yapılıyor, örneğin, cenaze araçlarının girdiği taç kapı...

çEVRE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Yüzlerce  yıl önce yapılan kapı sözde bakıma alındı ama ortaya yepyeni, bambaşka bir şey çıktı, o eski kapıdan eser kalmadı. Tarihi taşlar tamamen değiştirildi, kapının üzerindeki işlemeler boyandı, ortaya bir ucube çıktı. Camideki restorasyon çalışmaları, Fatihlileri çileden çıkarttı. 50 yıllık bir semt sakini, bu tarih katliamını bize ağlayarak gösterdi.

Cami çevresinde ağaç bırakmadılar

KÖKÜNDEN BUDAMA!

RESTORASYONDAKİ tek garabet taç kapıda yapılan akıl almaz değişiklik değil. Proje kapsamında, güya çevre düzenlemeleri başlatıldı, bu kapsamda da ağaçlar budandı. Ama ne budama! Asırlık ağaçlar kökünden kesildi.

GÖZ GÖRE GÖRE YOK EDİLDİ

KISA bir süre öncesine kadar yemyeşil olan bahçede ağaç kalmadı. Ağaçların neden kesildiğine anlam veremeyen Fatihliler, 'Bir zamanlar gölgesinde dinlendiğimiz ağaçlar göz göre göre yok edildi' diye isyan bayrağını çekti.
Habertürk


Geri Dön