23 / 04 / 2024

Fatih kentsel yenileme alanında kaçak kazı yapıldı!

Fatih kentsel yenileme alanında kaçak kazı yapıldı!

2005 yılında Fatih Belediyesi tarafından kentsel yenileme alanı ilan edilen Türk Mahallesi'nde inşaat şirketi İstanbul Arkeoloji Müzesi'nden izin almadan kaçak kazı yaptı...



Fatih Belediyesi'nce 'kentsel yenileme alanı' ilan edilen Ayvansaray'ın tarihi Türk Mahallesi'nde bir skandal daha yaşandı Belediyeden yenileme projesinin ihalesini alan Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi'ne ait kepçeler, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nden izin almadan kaçak kazı yaptı. Arkeolog gözetiminde yapılmayan kaçak kazı sırasında, tarihi Meryem Ana Kilisesi ile şantiye alanı arasında kalan yolun hemen altında yaklaşık üç metre büyüklüğünde tonozlu bir yapıya rastlandı. Ancak şirket durumu Arkeoloji Müzesi'ne bildirmek yerine tonozlu yapıyı kepçelerle yıkmayı tercih etti. Oysa yasalar sit alanı olan Tarihi Yarımada içinde müze uzmanları olmadan kesinlikle kazı ve hafriyat çalışmaları yapılamayacağını belirtiyor. 

Bölgede yapılan kaçak kazıdan haberi olmayan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne gelen ihbarlar üzerine müze yönetimi harekete geçti. 

Müze görevlileri şantiye alanında yaptıkları çalışma sonucunda tonozlu yapının tamamen yıkıldığını ve yapının bulunduğu alanın ise firma tarafından çamurla kapatıldığını tespit etti. 


Koruma kurulu inşaatın durdurulmasını istedi 


Bölgede incelemede bulunan müze yetkililerinin hazırladığı raporları dün İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na göndermesi üzerine koruma kurulu harekete geçti. Türk Mahallesi'nde yürütülen inşaat faaliyetlerinin incelenmesi için kurul, bölgeye bir ekip yolladı. Ön incelemede bulunan koruma kurulu ekipleri, bölgede genel bir inceleme yapılması gerektiğini ve inceleme sonucunda tarihi eserlerin tespit edilmesi durumunda gerekirse kazı yapılmasını tavsiye etti. 

Raporları değerlendiren kurul, firma tarafından yürütülen inşaat faaliyetlerinin bir an önce durdurulması için belediyeye bir yazı yolladı. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra inşaata devam edilip edilmeyeceğini kurul, yapacağı yeni değerlendirme sonucunda belirleyecek. 


İkinci kez kaçak kazı yapıldı 


Yapılan kaçak kazı Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi'nin bölgede yaptığı ilk kaçak kazı değil. Firma Mart 2012 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzesi ile koruma kurulunun izni olmadan Türk Mahallesi'nde kepçelerle yine kaçak kazı yapmış, Radikal gazetesi ise kaçan kazıyı, 'Sur dibinde kepçelerle operasyon' başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu. Bunun üzerine Tarihi Yarımadadaki izinsiz kazı durduruldu. Fatih Belediyesi de müze denetimi olmadan hafriyat çalışmaları yapmalarının hata olduğunu itiraf etmişti. 


İdris Emen/Radikal


Geri Dön